Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Maar dat betekent natuurlijk niet dat dit altijd bij dezelfde zorgverzekeraar is. Er is namelijk 1 moment in het jaar waar je kan overstappen van zorgverzekering. Dit is op 1 januari. De maanden hiervoor (november/december) heb je waarschijnlijk al enige zorgverzekeringen met elkaar vergeleken, waardoor je weet welke zorgverzekering je het jaar erop hebben wilt. Maar dan moet je wel je huidige zorgverzekering opgezegd hebben, en hoe gaat dat opzeggen van je zorgverzekering precies? Dat wordt op deze pagina uitgelegd.

De looptijd van je zorgverzekering is 1 jaar. Het contract gaat in op 1 januari en verloopt dus op 31 december. Aan het einde van het jaar kan je daarom je zorgverzekering opzeggen.

Er zijn in feite twee manieren om je zorgverzekering op te zeggen. Dit kan je handmatig zelf doen, of automatisch laten doen.

Handmatig opzeggen zorgverzekering

Je kan ervoor kiezen om zelf je zorgverzekering op te zeggen. Dit kan je melden aan je zorgverzekeraar door ze daarvan telefonisch, per mail of per post van op de hoogte te brengen. Dit dient voor 1 januari te gebeuren.

Vervolgens heb je tot 31 januari te tijd om een nieuwe zorgverzekering te vinden. Sluit je dan een nieuwe zorgverzekering af, dan gaat die met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Zeg je je zorgverzekering niet zelf op, of ben je daar niet op tijd mee, dan heb je niet tot 31 januari de tijd. In dat geval heb je tot 31 december.

Automatisch zorgverzekering opzeggen

Als je een nieuwe zorgverzekering uit hebt gekozen voor 31 december, zal je nieuwe zorgverzekeraar de zorgverzekering van je oude zorgverzekeraar voor je opzeggen. Het opzeggen van je zorgverzekering gaat voor jezelf dan een soort van automatisch: je hoeft er zelf immers niks (of weinig) voor te doen. Het kiezen van een nieuwe zorgverzekering is al genoeg.

Dit is een overstapservice die alle zorgverzekeraars je bieden. Dit geldt voor zowel basis- als aanvullende verzekeringen. Voor aanvullende verzekeringen kunnen verzekeraars echter ook kiezen om deze maandelijks op te zeggen.

Tussentijds opzeggen

Zoals gezegd is de zorgverzekering in principe een contract voor één jaar, die loopt vanaf 1 januari tot en met 31 december.

Er zijn echter een aantal mogelijkheden om je zorgverzekering tussentijds op te zeggen. Dit kan in de volgende gevallen het geval zijn:

  • Je wordt 18 jaar, en hebt een eigen zorgverzekering nodig. De meeste kinderen zijn bij een van de ouders op de polis erbij geschreven, maar nu zal het kind een eigen zorgverzekering nodig hebben. Dit kan bij dezelfde zorgverzekeraar zijn als de ouders, maar hoeft niet.
  • Je stapt over naar een nieuwe baan met een nieuwe collectieve verzekering. Voorwaarde is in dit geval dat je voor je nieuwe baan ook al een collectieve verzekering had.
  • De zorgverzekeraar maakt aanpassingen in de huidige polis of premie. De zorgverzekeraar kan besluiten om ergens in het jaar de premie of polisvoorwaarden aan te passen. De verzekerden mogen in dat geval de zorgverzekering opzeggen, omdat die dus andere voorwaarden heeft dan was afgesproken bij het aangaan van het contract. Veel verzekeraars zullen om die reden pas op 1 januari veranderingen doorvoeren. Overigens geldt dit niet als de overheid veranderingen doorvoert aan de zorgverzekering.
  • Je verzekeringsplicht verandert. Dit kan gebeuren omdat je bijvoorbeeld geen Nederlandse inwoner meer bent, of als militair in dienst bent.

Nieuwe zorgverzekering?

Ben je van plan om een nieuwe zorgverzekering te kiezen, en je oude zorgverzekering op te zeggen. Bekijk dan onze zorgvergelijker pagina eens, waar je een vergelijker vind die je kan helpen met het vinden van een nieuwe zorgverzekering. Daar kan je zorgverzekeringen vergelijken en wellicht de ideale nieuwe verzekering vinden.