Menzis is de eerste grote zorgverzekeraar van Nederland die de zorgpremie voor 2020 bekend heeft gemaakt. Waar op een grote stijging werd gerekend, verhoogt Menzis de premies licht.

Voor de zorgverzering 2020 ga je bij Menzis tussen de 12 euro en 96 euro meer per jaar betalen.

Overzicht

De maandelijkse premies bij Menzis zien er daardoor als volgt uit:

  • Menzis Basis Voordelig: € 111,- (+ €2,-)
  • Menzis Basis: € 123,- (+ € 1,-)
  • Menzis Basis Vrij: € 133,- (+ € 8,-)

Verder stijgen de aanvullende verzekeringen ook een klein beetje, maximaal 2 euro per maand. De tandartsverzekeringen blijven gelijk in premie.

Collectief stijgt meer

De collectiviteitskorting gaat dit jaar omlaag, van maximaal 10 naar 5 procent. Klanten van Menzis zullen dat ook voelen. Ruim de helft van de Menzis klanten maakt gebruik van zo’n collectieve zorgverzekering. Directeur Jan Sloots zegt: “Gemiddeld gaan zij door de ingreep 2,50 euro meer betalen dan de stijging van 1 euro”.

Bij bijvoorbeeld Menzis Basis Vrij, die met 8 euro per maand stijgt, ga je als collectief verzekerde 13,85 euro per maand meer betalen. Op jaarbasis is dat 166,20 euro.

Inzet reserves

Menzis geeft aan ook dit jaar weer reserves ingezet te hebben om de premiestijging lager uit te laten komen. Dit jaar gaat dat om 80 miljoen euro.

Ook geeft Menzis aan hard bezig te zijn met preventie, om zo de zorgkosten beperkt te houden. “We zijn ervan overtuigd dat preventie leidt tot minder zorgkosten, maar dit is nog moeilijk hard te maken met cijfers”, vertelt Menzis-topman Sloots. Bij de Rijksuniversiteit van Groningen loopt een meerjarig onderzoek om dit ook te kunnen onderbouwen met cijfers.

Vergelijken

Uiterlijk 12 november middernacht moeten de zorgverzekeraars hun premie bekend hebben gemaakt. Vervolgens kan je vanaf 13 november alle zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Dit kan je bijvoorbeeld doen met de zorgvergelijker van Vergelijkjezorgverzekering.nl.

Vervolgens heb je tot eind 2019 (31 december middernacht) om over te stappen van zorgverzekering. Dan wordt je verzekering automatisch overgezet. Als je handmatig je zorgverzekering opzegt, heb je nog tot 31 januari om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.