De Nederlanders met een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar is wederom flink gedaald. Waar in 2014 nog een piek van 298.000 mensen was, is dit gedaald tot 206.000 mensen in 2018. Het gaat hier om de mensen met een betalingsachterstand van zes maanden of meer. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Cijfers

Het grotere deel van de wanbetalers zijn man (60 procent). Voor alle leeftijdsklassen geldt dit ongeveer. De meeste wanbetalers zijn tussen de 20 en 50 jaar oud. De meeste voorkomende categorie zijn mannen van 30 tot 35 jaar, daar is 3,2 procent aangemeld als wanbetaler.

Op regionaal niveau zijn er ook flinke verschillen te vinden. In Flevoland waren naar verhouding de meeste wanbetalers (2,2 procent). In Zeeland waren de minste te vinden (1,0 procent).

Ook per gemeente zijn er grote verschillen te zien. Rotterdam, Pekela, Schiedam, Den Haag en Lelystad hebben relatief gezien de meeste wanbetalers. Dit hangt ook vooral samen met het gemiddeld inkomen per huishouden. Hoe hoger dat inkomen, hoe lager het percentage wanbetalers.

Wanbetaler

Een wanbetaler is een persoon die minimaal zes maanden op rij geen zorgpremie heeft betaald. Vervolgens wordt je als wanbetaler aangemeld bij het CAK. Op die manier zal je wel verzekerd blijven voor de zorgverzekering, maar ben je wel beperkt. De volgende voorwaarden gelden dan:

De verhoogde premie hiervan kan ingehouden worden op je loon, uitkeringen of toeslagen. Afmelden als wanbetaler kan als je de schuld hebt voldaan bij de zorgverzekeraar.

Betalingsregeling

Het CBS geeft aan dat sinds de invoering van een betalingsregeling het aantal wanbetalers enorm is afgenomen. Door zo’n betalingsregeling kan de schuld sneller worden afgelost.

Bron: CBS