Er is een grote kans dat je nog niet weet wat je voor je zorgverzekering 2020 gaat betalen. Op het moment van schrijven hebben namelijk enkel nog de labels van DSW hun premie bekend gemaakt. DSW (en InTwente) verhoogde de premie met 72 euro per jaar, Stad Holland zelfs met 111 euro. Maar die labels hebben maar een klein aandeel in de zorgmarkt. De vier grootste zorgverzekeraars (Achmea, VGZ, CZ en Menzis) moeten nog de premie bekend maken. Hiervoor hebben ze tot en met 12 november de tijd.

Goed voor de verzekerden?

Ieder jaar is het weer zo dat de zorgverzekeraars lang wachten met het bekend maken van de zorgpremie. Zo zei een bestuurslid van Menzis een tijd terug nog dat ze de premie destijds al wel wisten, maar nog wachten in verband met concurrentieoverwegingen. En dat zal bij de andere zorgverzekeraars dan ook het geval zijn.

Dat betekent dus dat ze elkaar goed in de gaten houden wat betreft premie. Bijvoorbeeld om een net scherpere premie aan te bieden dan de concurrentie, waardoor de premie dus iets voordeliger zou moeten zijn.

Tijdlijn vorig jaar

Kijken we naar vorig jaar, dan kwam OHRA als eerste (na de labels van DSW) met de premie op 8 november. Vandaag een jaar geleden dus. Het is ook daarom aannemelijk dat er zorgverzekeraars zijn die voor het weekend nog hun premie bekend maken. Qua tijdlijn zag de rest er zo uit:

  • 8 november 2018 (donderdag) – OHRA
  • 9 november 2018  (vrijdag) – CZ
  • 10 november 2018 (zaterdag) – Menzis, VGZ, Zilveren Kruis, de Friesland, Unive
  • 12 novemer 2018 (maandag) – Just, HEMA, Anderzorg, Promovendum, Besured, Ditzo, ZieZo

De online zorgverzekeraars, die het vooral van hun goedkope premie moeten hebben, wachtten tot de laatste dag. De rest maakte het in het laatste weekend bekend. Dit jaar verwachten we de online zorgverzekeraars ook weer op de laatste dag. De grote zorgverzekeraars zullen wellicht nog tot na het weekend wachten voor het premie bekendmaking.

Premiestijging

Wat de zorgverzekeraars exact met hun premie gaan doen weten we nog niet, maar je kan ervan uitgaan dat de premie zal stijgen. De overheid voorspelde een stijging van zo’n 3 euro per maand. Daar zitten de labels van DSW al een stuk overheen, en de kans is ook dat andere zorgverzekeraars de stijging van DSW zullen volgen.

Recordaantal overstappers

Verder wordt er voor dit jaar een recordaantal overstappers verwacht. Dit komt door de halvering van de collectiviteitskorting. Die gaat voor de basisverzekering van 10 naar 5 procent.

Vergelijken

Je zorgverzekering vergelijken kan als alles premies bekend zijn gemaakt. Dit zal waarschijnlijk 12 november richting middernacht zijn. Vanaf 13 november is het mogelijk om de zorgverzekeringen uitgebreid met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld via onze zorgvergelijker. Die zal op 13 november geüpdatet zijn met de nieuwste premies.