De zorgpremie voor de zorgverzekering in 2020 zal met drie euro per maand stijgen naar 118 euro per maand. Dat zou de overheid verwachten. Bronnen in Den Haag bevestigen dat dit de verwachting is van het kabinet. Deze cijfers zouden op Prinsjesdag bekend gemaakt worden, maar lijken nu dus al eerder gelekt. Het ministerie van Volksgezondheid wil de cijfers niet bevestigen.

Goed om te weten is dat dit echt nog om een verwachting van het kabinet gaat. De zorgverzekeraars zelf bepalen de daadwerkelijke premie voor aankomend jaar.

Nominale zorgpremie

Ieder jaar maakt de overheid op Prinsjesdag onder anderen de verwachting van de zorgpremie bekend, de nominale premie. Afgelopen jaar betaalde je gemiddeld € 1384 euro voor de zorgverzekering. Voor de zorgverzekering 2020 zal dat € 1421 euro worden. Op jaarbasis dus een stijging van € 37 euro.

Die nominale premie voor aankomend jaar is puur een richtlijn voor zorgverzekeraars. Zij zullen zelf hun eigen premie bekend maken. Dit zullen ze in de aankomende maanden (na Prinsjesdag) doen. DSW zal de week na Prinsjesdag traditioneel de eerste zijn.

In onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de nominale premie over de laatste jaren.

nominalezorgpremie-2020

 

Beperkte groei

De groei in zorgpremie lijkt daarmee dus beperkt te blijven. Hoewel de zorgkosten stijgen door een betere economie (met als gevolg hogere lonen en prijzen), de vergrijzing en de toevoeging van diverse medicijnen aan het basispakket, zijn er ook factoren die de kostenstijging beperken.

Zo noemen de bronnen de belangrijke akkoorden die gesloten zijn om bijvoorbeeld de prijzen van geneesmiddelen laag te houden.

Zorgtoeslag en eigen risico

Als de zorgpremie stijgt, dan zal de zorgtoeslag ook meestijgen. Hierbij kunnen we dus verwachten dat de (maximale) zorgtoeslag evenveel stijgt als de zorgpremie. Dat komt dus neer op een maximale zorgtoeslag van:

  • Alleenstaanden: 102 euro per maand (+3 euro)
  • Samenwonenden: 198 euro per maand (+6 euro)

Het eigen risico zal ook in 2020 weer op 385 euro staan. Dat behoort tot de plannen van het kabinet.