De zorgverzekering kost ons een hoop geld. Bij Prinsjesdag werden de kosten voor de zorg op zo’n 79,7 miljard euro begroot. Hamvraag voor de zorgverzekeraars, is de vraag hoe de zorg betaalbaar blijft.

Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland, geeft aan dat er lastige keuzes gemaakt moeten worden. Want hoewel de kosten omlaag moeten, mag dit niet zomaar ten kosten gaan van de kwaliteit van de zorg. Dit zegt ze in een gesprek met het AD.

Kosten per Nederlander

Kijken we nu naar de kosten per Nederlander, dan komen we uit op bijna 5500 euro per persoon voor de zorgverzekering 2019. Dat is al flink meer dan voor de zorgverzekering 2018. Het zit er dus ook dik in dat de zorgverzekering 2020 weer wat duurder zal worden.

Daar waarschuwt de algemeen directeur dan ook voor. Als we niets doen, dan zouden de kosten in 2040 verdubbelen. En dat gaat uiteraard ten kosten van anderen uitgaven die de overheid doet. Denk daarbij aan onderwijs, veiligheid of klimaat.

Die huidige 5500 euro is overigens niet alleen opgebouwd aan de zorgpremie die je betaalt. Via eigen betalingen (eigen risico, eigen bijdrage), inkomensafhankelijke bijdrage Zvw en bijvoorbeeld belastingen.

Waarom stijging?

Als we van Holst mogen geloven, dan stijgen de kosten dus de komende jaren door als we niks doen. Maar hoezo stijgen de kosten dan? Dat heeft een aantal redenen.

Medicijnen

Tegenwoordig zijn er steeds meer medicijnen op de markt. Dure medicijnen welteverstaan. Farmaceuten willen graag het geïnvesteerde geld terug verdienen, en vragen daarom een hoge prijs voor hun medicijn.

Hoewel zorgverzekeraars, ziekenhuizen en het ministerie van VWS onderhandelen met leveranciers van die middelen, blijft het een grote kostenpost. Volgens van Holst gaat momenteel zo’n 10 procent van de uitgaven naar medicijnen. De komende jaren zal dat toe nemen tot 12 procent.

Hebben we het over lastige keuzes, dan zou men hier kunnen afspreken welk bedrag aanvaardbaar is voor het beperkte verlengen van het leven, aldus van Holst.

Vergrijzing

De zorg wordt ook steeds beter. Hierdoor leven mensen langer, en krijgen we te maken met vergrijzing. Dat wil zeggen, er komen relatief meer ouderen bij. Die hebben meer zorg nodig dan jongeren, en dus gaan de algehele kosten omhoog.

Zorgstelsel als probleem?

Diverse (linkse) partijen geven ook de schuld aan het zorgstelsel. De marktwerking van het huidige zorgstelsel zou niet goed werken. Daarom zouden we terug moeten naar het oude zorgstelsel.

Of die stelling klopt valt nog te overzien. Voor- en tegen argumenten zijn te vinden over deze pagina over het Nationaal Zorgfonds.

Goedkopere zorg

Om de zorg goedkoper te maken, zijn er volgens van Holst diverse zaken waarnaar gekeken moet worden.

Bijvoorbeeld naar de doelmatigheid van een medicijn of behandeling.

Verder is het van belang om te blijven innoveren, om nieuwe manieren te krijgen waardoor de zorg goedkoper kan worden.

Daarnaast moeten we ook kijken naar preventie, in plaats van enkel de behandeling.