In Nederland is er een grote groep van 97 zorgbedrijven die in 2017 met winstpercentages kwamen die ver boven de norm liggen. Gezamenlijk komt de winst uit op zo’n 51 miljoen euro, wat ongeveer 21 procent van de omzet is. Normaal pakt een bedrijf in dezelfde markt een winst van 2 tot 3 procent van de omzet. Dit melden Pointer, Reporter Radio en Follow the Money op basis van hun eigen onderzoek. Dit gaat om diverse bedrijven in de thuiszorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg.

Uit het onderzoek zou ook naar voren komen dat er sprake is van fraude, omdat de gedeclareerde zorg niet helemaal geleverd is.

Onderzoek

De platformen hebben onderzoek gedaan naar de jaarrekeningen van 1959 grote zorginstellingen. 174 bedrijven uit die lijst hadden een winst van meer dan 10 procent gemaakt in 2017. Volgens de onderzoekers waren er bij 97 bedrijven daarvan de winsten niet incidenteel of makkelijk te verklaren.

Winsten tot boven 60 procent

Die bedrijven maken meer dan 10 procent winst over hun omzet, en in enkele gevallen steeg dat zelfs tot boven de 60 procent. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt een winst van hoger dan 10 procent ‘maatschappelijk ongewenst’. Ook Aad de Groot, bestuurder van zorgverzekeraar DSW, waarschuwt: ‘Als een bedrijf in de thuiszorg meer dan 10 procent winst maakt, is er iets niet pluis.’

Bedrijven, ook zorgbedrijven, mogen wettelijk gezien gewoon winst maken. Maar het schetst wel een vervormd beeld naar de maatschappij, zo stelt het ministerie van VWS. Zeker ook omdat de kosten voor de zorg al jaren stijgen.

Bonussen

Een groot deel van de winsten die gemaakt worden, wordt uitgekeerd als dividend. Zo’n 21,8 miljoen euro in 2017. Faveo Zorg uit Rotterdam, keerde het meeste dividend uit: 5,1 miljoen euro.

Ook gaat er in het onderzoek veel aandacht uit naar Thuiszorg Naborgh. Dit bedrijf maakte een winst van ruim een miljoen euro over een omzet van 2,7 miljoen euro. Dat is een winstpercentage van 38 procent. In 2016 lag dat op 40 procent. In twee jaar tijd heeft bestuurder Shanna Naborgh zichzelf 1,5 miljoen euro aan winst uitgekeerd, aldus Follow the Money.

Naborgh probeerde de publicatie van het onderzoek te voorkomen door een stap naar de rechter te zetten middels een kort geding. Dit omdat de organisatie in verband wordt gebracht met mogelijke fraude. De rechter wees woensdag de vorderingen af.

Een uitgebreide versie van het onderzoek is te lezen op de website van Follow the Money.