Als je wilt stoppen met roken, dan kan je dat zelf doen, of een behandeltraject ingaan. Jaarlijks probeert zo’n 1 miljoen (van de drie miljoen rokers) te stoppen met roken. Goed om te weten is dat de succesfactor van een antirook programma 4-6x hoger ligt dan als je het zelf doet (5% tegen 20-30%).

Ook goed om te weten, is dat je een vergoeding krijgt uit de basisverzekering voor zo’n behandeltraject. Vanaf de zorgverzekering 2020 zal je hier ook geen eigen risico meer over hoeven te betalen.

Meer vraag

Steeds meer Nederlanders zoeken hulp bij het stoppen met roken. In 2012 waren er bij CZ, Menzis en VGZ zo’n 3.200 mensen die voor een vergoeding kwamen. Afgelopen jaar groeide dat naar 40.000.

Ook volgend jaar zal de vraag naar hulp weer stijgen, zo is de verwachting. Ook omdat de kosten voor het eigen risico bij dit programma nu ook vervallen.

Basisverzekering vergoeding

Uit de basisverzekering heb je recht om eenmaal per jaar een ‘stoppen-met-roken-programma’ te volgen tegen een vergoeding. Hierbij krijg je ook medicatie en nicotinevervangende middelen. Voor dit alles moet je wel toestemming hebben ontvangen van je huisarts.

Die programma’s zijn allemaal bewezen methodes. Denk daarbij aan persoonlijke coaching of groepstraining.

Als je nog een keer zo’n programma wilt volgen, of iets anders om te helpen bij het stoppen met roken, dan kan je aanspraak doen op een aanvullende verzekering. Diverse aanvullende verzekeringen bieden een vergoeding voor bijvoorbeeld Allen Carr, hypnotherapie of acupunctuur.