Voor de zorgverzekering 2020 zullen meer mensen dan ooit overstappen van zorgverzekering. Dat is de verwachting van onderzoeksbureau Ipsos. De voornaamste reden daarvan is de halvering van de collectiviteitskorting. Die gaat van 10 naar 5 procent. Ongeveer twee derde van alle verzekerden heeft zo’n collectieve zorgverzekering.

Veel mensen zijn voor hun collectief aangesloten via bijvoorbeeld hun werkgever, sportvereniging of andere club. Iedereen kan eigenlijk wel aanspraak maken op een vorm van collectieve verzekering. Vorig jaar noemde minister Bruins van Medische Zorg de korting al een ‘sigaar uit eigen doos’.

Collectief stapt vrijwel nooit over

Onder de mensen die collectief verzekerd zijn, blijft het overgrote deel zitten waar ze verzekerd zijn. Volgens Ipsos oriënteert het merendeel zich niet op een nieuwe zorgverzekering. Afgelopen jaar heeft één of de vijf mensen een overstap overwogen.

Daarbij komt nog dat een collectief heus niet altijd voordeliger is. Het feit dat je korting krijgt op de zorgverzekering, betekent namelijk niet dat je goedkoper uit bent. Veel mensen hebben daardoor al jarenlang geld laten liggen.

Meeste overstappers in 2013

Vooralsnog is 2013 het jaar met de meeste overstappers. Toen besloot 7,2% van de Nederlanders voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Dat zal te maken hebben gehad met de grote stijging van het eigen risico, die met 130 euro omhoog ging naar 350 euro. Ook vorig jaar stapte relatief veel mensen over, zo’n 7%.

Voor de zorgverzekering in 2020 doet Ipsos geen voorspelling qua percentage, maar ze spreken wel de verwachting uit dat het overstaprecord gehaald wordt.

Zorgpremies bekend

Momenteel zijn nog lang niet alle zorgpremies voor het aankomend jaar bekend. Enkel DSW en Stad Holland hebben hun premies bekend gemaakt. Daar steeg de premie respectievelijk met 72 euro en 111 euro per jaar. Dat is aanzienlijk meer dan de verwachting van het kabinet was (+37 euro per jaar).

Andere zorgverzekeraars hebben nog tot en met 12 november om hun premies voor het nieuwe jaar bekend te maken. Het zal dan vanaf 13 november mogelijk zijn om de zorgverzekering te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld met de zorgvergelijker van Vergelijkjezorgverzekering.nl.