De meerderheid van de Nederlanders vindt dat rokers meer moeten betalen voor hun zorgverzekering. Daarnaast zegt 45% van de Nederlanders dat stevige alcoholdrinkers meer zorgpremie moeten betalen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de solidariteit in de gezondheidszorg van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Over het geheel vindt 41 procent van de ondervraagde dat mensen met een ongezonde levensstijl meer moeten betalen voor de zorgverzekering. Voor rokers en drinkers is er de minste solidariteit.

Voor de basisverzekering betaalt iedereen in Nederland dezelfde prijs, ongeacht je leeftijd, geslacht of bijvoorbeeld levensstijl.

Overgewicht

Opvallend is dat de solidariteit voor mensen met overgewicht meer aanwezig is. Daar vindt 24 procent dat zij meer moeten betalen. Voor mensen die onvoldoende bewegen, is zo’n 20 procent voor een stijging van de premie.

Kijken we naar de cijfers van rokers, dan vindt bijna 60 procent van de niet-rokers dat rokers meer moeten betalen voor hun zorgverzekering. Van de rokers zelf zijn er 20 procent die die mening delen.

Verder vindt een groot deel (81 procent) dat mensen die genetisch een grotere kans hebben op een ziekte niet meer premie hoeven te betalen.

Stoptober

Deze maand staat in het teken van stoppen met roken. Onder de noemer stoptober zal een groot deel van de Nederlanders samen proberen te stoppen met roken.

Eerder maakte de overheid het al makkelijker voor rokers om te stoppen met roken. Voor de zorgverzekering 2020 zal er namelijk geen eigen risico meer betaald hoeven worden voor het stoppen met roken programma.