DSW is dit jaar weer de eerste zorgverzekeraar die de zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend maakt. Bij DSW gaan klanten in 2020 118 euro betalen voor de basisverzekering. Dat is 6 euro per maand meer, of 72 euro per jaar.

Met deze stijging zien we bijna een verdubbeling van de verwachting van het kabinet. Die voorspelde bij Prinsjesdag nog een stijging van 37 euro per jaar.

Ook bij het label InTwente stijgt de premie met 6 euro per maand.

Redenen premiestijging

Aad de Groot, de nieuwe bestuursvoorzitter bij DSW, zegt daarover: “Die 3 euro extra zit hem in het feit dat we vorig jaar nog 5 euro konden teruggeven uit onze reserves om de premiestijging te dempen. Dit jaar nog maar 2 euro”.

Verder meldt DSW dat de verhoging zo is, omdat de zorgkosten stijgen. Mede doordat bijvoorbeeld de lonen zullen stijgen in de zorg.

Eigen risico

Het eigen risico blijft gelijk op 385 euro. Bij DSW ligt dat een tientje lager, op 375 euro. Dat is een symbolisch bedrag, waarmee ze duidelijk willen maken dat het eigen risico te hoog is. Dit doet DSW al enkele jaren.

Verhoog je je vrijwillig eigen risico met 500 euro, dan betaal je 98,50 euro per maand voor je zorgverzekering. Ook dit is 6 euro meer dan vorig jaar.

Ook heeft de zorgverzekeraar bijvoorbeeld geen collectieve zorgverzekering. Daarvan gaat de premiekorting dit jaar flink naar beneden (van 10% naar maximaal 5%). Veel verzekerden zullen dus een toename zien in premie. Doordat DSW geen collectief heeft, zal hier de premie van de basisverzekering met maximaal 72 euro stijgen.

Vergelijken

DSW is altijd de eerste zorgverzekeraar geweest die de nieuwe premie bekend maakt. Over het algemeen is de premiewijziging substantieel anders dan wat het kabinet voorspelt. Zo ook dit jaar. De stijging van DSW is zo een beter ijkpunt voor de rest van de zorgverzekeraars.

De meeste overigens verzekeraars zullen waarschijnlijk pas eind oktober of november met hun nieuwe zorgpremie komen. Op 12 november moeten alle premies bekend gemaakt zijn. Vanaf dat moment is het ook mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken.