Per 1 juni 2019 zal Chris Oomen vertrekken bij zorgverzekeraar DSW. Naar eigen zeggen doet hij dit na druk van de toezichthouder in de vorm van De Nederlandsche Bank. Dat vertelt hij in een interview met het Financieel Dagblad.

Na een dienstverband van maar liefst 32 jaar als bestuursvoorzitter, zal Oomen dus vertrekken bij DSW. Hij wordt opgevolgd door Aad de Groot, die de afgelopen vier jaar al plaats nam in het raad van bestuur van DSW.

Oomen staat bekend als een markante bestuursvoorzitter, die graag zijn mening uitspreekt. Zo is hij al jaren voorstander van het verlagen van het eigen risico, en heeft hij zich al diverse malen uitgelaten over de collectieve zorgverzekeringen die volgens hem afgeschaft zouden moeten worden.

Ook schenkt hij zijn jaarsalaris (op één euro na) een diverse goede doelen. Ondanks dat kan Oomen uitgebreid leven. Door de verkoop van zijn eerdere bedrijf Optiver wordt zijn vermogen door Quote geschat op zo’n 630 miljoen euro.

Continuïteit

In gesprek met het FD, laat Oomen optekenen dat DNB al diverse malen heeft aangedrongen bij DSW om een opvolger te vinden. Volgens ze toezichthouder zouden Oomen en DSW te veel verstrengeld zijn geraakt. Daardoor kan het misschien zo zijn dat verzekerden voor Oomen kozen als ze naar DSW gingen, in plaats van om de zorg bij DSW. Dat werd benoemd als “een risico voor de continuïteit.”

Ook zou het ervoor zorgen dat men binnen het bedrijf niet zo snel tegen Oomen ingaat. Volgens de topman valt dat alleszins mee, en functioneert DSW goed met personeel dat graag voor het bedrijf werkt.

Ondertussen heeft Oomen al vrede met zijn vertrek, maar heeft wel kritiek naar DNB geuit op de manier van handelen.

Grote groei

Na de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 heeft Oomen ervoor gezorgd dat DSW flink gegroeid is. Ze zijn de grootste van de kleine verzekeraars.

De allergrootste verzekeraars (Achmea, VGZ, Menzis en CZ) hebben ondertussen en gezamenlijk marktaandeel van 85%. DSW zit daar met een kleine 4 procent ver onder.

Als eerste

Ondanks dat ze een relatief kleine speler zijn in de zorgverzekeringsmarkt, is er altijd wel volop media-aandacht voor DSW. En niet alleen door de uitingen van Chris Oomen.

Het bedrijf is namelijk ieder jaar de eerste zorgverzekeraar geweest die de nieuwe premie toont. Zal ongetwijfeld ook weer gebeuren voor de zorgverzekering 2020. De premie van DSW toont vaak aan hoe andere zorgverzekeraars ook om gaan met hun premie voor het aankomend jaar.