Een meerderheid van de Nederlanders zou voor een toevoeging van alternatieve geneeswijzen aan de basisverzekering zijn. Dat blijkt uit het Onderzoek Belevingen 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alternatieve geneeswijzen worden op het moment alleen nog vergoed door een aanvullende verzekering.

Ruim een vijfde van de ondervraagde geeft aan dat alternatieve geneeswijzen in zijn geheel in de basisverzekering zou moeten. Bijna twee vijfde geeft aan dat een of meerdere alternatieve opties toegevoegd zouden moeten worden. 3 op de 10 vind het geen goed idee, en 1 op de 10 heeft geen mening hierover. Daar moet bij vermeld worden dat het niet meegenomen is in het onderzoek dat de zorgpremie hierdoor kan veranderen.
Zie hieronder een video waarin het CBS haar bevindingen benoemt.

Even waardevol

Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat veel mensen alternatieve geneeswijzen als even waardevol beschouwen als reguliere geneeswijzen. Bij mannen ligt dat op ruim 20%, bij vrouwen op 27,5%.

Een opvallend punt uit het onderzoek, is dat hoogopgeleiden vaker gebruik maken van alternatieve geneeswijzen dan laagopgeleiden, maar wel zeggen meer waarde te hechten aan de reguliere geneeswijzen.

Het merendeel is wel voor een diploma bij zo’n genezer. Dat kan een artsendiploma zijn, of een diploma speciaal voor alternatieve geneeswijzen. Daarnaast zou er meer onderzoek gedaan moeten worden naar de werking en risico’s van deze manier van genezen. Een meerderheid (64%) geeft aan dat ze vinden dat de overheid daarin moet meebetalen.

Bezoekers van alternatieve genezers zijn over het algemeen erg tevreden. Het gemiddeld cijfer dat zij hun genezer geven, is een 7,9. Slechts 6% geeft een onvoldoende.

De osteopaat, chiropractor en acupuncturist waren de meest bezochten alternatieve genezers.