Ook voor de zorgverzekering 2020 zal de aanvullende zorgverzekering blijven bestaan. Dit meldt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer. Dit is naar aanleiding van een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Zij concludeerde namelijk dat een aanvullende verzekering te veel weg had van een abonnement. Volgens dat onderzoeken nam men enkel een aanvullende verzekering, als zij die zorg van plan waren om te gebruiken. Daardoor stijgen te kosten voor de verzekeraars, wat de verzekering duurder maakt of wat ervoor zorgt dat de dekking omlaag moet. Dat resulteert in een onhoudbare situatie voor de aanvullende verzekeringen.

Premie ontwikkeling

Voor het onderzoek dat Bruins heeft gedaan, heeft hij cijfers opgevraagd bij Zorgweb en Vektis. Daaruit blijkt dat de premie voor de aanvullende verzekering gestegen is met gemiddeld 2,8% per jaar over de afgelopen 11 jaar (zonder inflatiecorrectie). Dat komt gemiddeld neer op 6,83 euro per maand extra.

De gemiddelde dekking van de aanvullende verzekering is helaas ook afgenomen. Dat resulteert in een lagere verhouding van prijs-kwaliteit.

Wel is het goed om te benoemen dat deze ontwikkelingen niet hebben geleid tot hogere winsten bij de zorgverzekeraars. Zij laten over het laatste decennium geen stijging zien.

Houdbaarheid

Bruins geeft in de brief aan dat hij het vooralsnog niet nodig vindt om vraagtekens bij de houdbaarheid van aanvullende zorgverzekeringen (of de verzekerbaarheid) te zetten. Ondanks dat de premie voor aanvullende zorg omhoog gaat, is er nog een ruim aanbod om uit te kiezen. Ook geeft hij aan dat wachttijden of medische selectie steeds minder worden ingezet op deze vorm van de zorgverzekering.

Verder is het zo dat men nog steeds veel vraag heeft naar de aanvullende verzekeringen. Zo had 84,1% van de mensen in 2017 een aanvullende verzekering. In 2012 lag dat net wat hoger met 88%.

Een kritiekpuntje die Bruins wel noemt, is dat het tegenwoordig steeds lastiger wordt om een vergoeding te vinden voor bijvoorbeeld onbeperkte fysiotherapie. Die is afgelopen jaar ook weer verder gedaald.