Veel Nederlandse kinderen mijden de tandarts. De tandartsen slaan alarm omdat zo’n 600.000 kinderen nooit naar de tandarts gaan. Zij willen dat ze zorgverzekeraars daar wat aan doen. Dit schrijft de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) in een brandbrief aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

De tandartsen stellen dat zij al meerdere jaren diverse initiatieven hebben geprobeerd om kinderen naar de tandarts te laten gaan. Helaas zonder succes.

Tandartscontrole gratis tot 18 jaar

Het grootste probleem is dat de ouders denken dat zo’n bezoek veel geld kost. Voor volwassenen is het inderdaad zo dat de vergoeding uit de aanvullende tandartsverzekering komt. Kinderen tot 18 jaar krijgen de zorg echter uit de basisverzekering, en daarvoor hoeft dus niks extra’s betaald te worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

  • 1 controle per jaar
  • Mondhygiëne
  • Sealen
  • Vullingen

Ook goed om te vermelden, is dat kinderen onder de 18 jaar geen eigen risico hoeven te betalen.

Verzekeraars aan zet

De tandartsen geven aan dat ze de ouders op diverse manieren proberen te bereiken. Maar ze hebben geen idee wie er de tandarts mijdt. Daar zouden de zorgverzekeraars kunnen helpen.

Die zouden namelijk in hun systeem kunnen zien over welke kinderen dat gaat. Vervolgens zou er gericht een brief gestuurd kunnen worden, waarin ouders worden verteld dat zij hun kinderen naar de tandarts kunnen laten gaan.

Enkel verzekeraar DSW heeft meegedaan aan een pilot. Deze bleek succesvol: bijna de helft van de ouders ging na het ontvangen van de brief naar de tandarts met hun kinderen.

Lastig vervolg

Ondanks dat de pilot bij DSW erg succesvol was, volgen andere zorgverzekeraars nog niet. Daar wordt gezegd dat ze op privacybezwaren stuiten of dat het niet de taak van de zorgverzekeraar is om de verzekerden naar zorg te begeleiden.

“Het heeft er vooral alle schijn van dat zorgverzekeraars hun eigen financiën belangrijker vinden dan hun zorgplicht en maatschappelijke verantwoordelijkheid’’, zo zegt vice-voorzitter Ravin Raktoe van ANT.

Zorgverzekeraars Nederland distantieert zich daarvan. Hoewel ze het probleem erkennen, zeggen ze dat het inderdaad lastig is om geselecteerde mensen een brief te sturen. Dat komt door de nieuwe privacywetgeving. Zorgverzekeraars zouden wel bezig zijn met het ontwikkelen van preventiemethodes voor kindergebitten.

De tandartsen vinden dit echter niet snel genoeg gaan, en vragen minister Bruins om de zorgverzekeraars iets te doen aan de kwestie.