Voor de zorgverzekering 2019 zijn maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders overgestapt. Dat komt neer op ongeveer 7 procent van de Nederlandse bevolking. Vektis komt met deze cijfers nu alle gegevens verwerkt zijn door de zorgverzekeraars.

Het percentage overstappers is alleen in 2013 hoger geweest, sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. Toen lag het aantal op 7,2 procent. Ten opzichte van de vorige jaren is er wel een flinke stijging geweest. Voor de zorgverzekering 2017 koos 6,4 procent voor een andere zorgverzekering, bij de zorgverzekering 2018 lag dat op 6,2 procent.

Overzicht

In onderstaande tabel wordt het percentage overstappers per jaar getoond. Zoals te zien is, ligt dat van dit jaar wat hoger dan de vorige jaren. Wel lijkt het al een aantal jaar redelijk stabiel te zijn.

Overstappercentage-zorgverzekering-2019

Hoewel het nog erg vroeg is om te zeggen, kan het zomaar zijn dat voor komend jaar dit aantal nog wat hoger zal zijn. Afgelopen jaar stopten er diverse collectieven, waardoor het overstappercentage waarschijnlijk flink is toegenomen. Voor de zorgverzekering 2020 zullen er ook flinke veranderingen komen met betrekking tot de collectieve zorgverzekeringen. Zo daalt de maximale korting, en moeten zorgverzekeraars duidelijker zijn over het collectief en de kosten.

Ook heeft de overheid waarschijnlijk gezorgd voor meer kennis bij de verzekerden. Middels campagnes zoals die van Ikregelmijnzorggoed.nl hebben verzekerden meer hun huidige polis bekeken, en gezien of ze daarmee nog optimaal verzekerd zijn.

Juiste ontwikkeling

Ook Zorgverzekeraars Nederland is tevreden over de ontwikkeling op de markt. Doordat er meer mensen overstappen, wordt duidelijk dat ze niet alleen de keuze hebben om dat te doen, maar ook daadwerkelijk doen.

De zorgverzekeraars zullen dit ongetwijfeld ook oppakken, en merken dat de mensen hun zorgverzekering steeds serieuzer gaan bekijken en beoordelen. Dit kan natuurlijk positief uitpakken voor de verzekerden, doordat verzekeraars meer met elkaar gaan concurreren op prijs en kwaliteit.

(bron)