CZ voorziet een flinke stijging van de zorgverzekering in 2019. Ze denken dat de premie in 2019 minimaal twee keer zo hard zal stijgen als afgelopen jaar. Dit zou betekenen dat de zorgpremie bij CZ in 2019 minimaal 84 euro duurder wordt. Dit komt voort uit de cijfers van het jaarverslag.

Vorig jaar boekte deze verzekeraar een verlies van 140 miljoen euro. Met 3,5 miljoen verzekerden is CZ een van de grootste zorgverzekeraars in Nederland.

Zorgkosten

De verwachting is dat de zorgkosten weer hard zullen stijgen, waardoor CZ zich genoodzaakt zal voelen om de premie te verhogen. Daarmee kunnen de extra kosten gedekt worden.

De kosten lijken nu vooral te stijgen doordat nieuwe medicatie en behandelmethodes ervoor zorgen dat men langer leeft. Daardoor hebben we te maken met meer vergrijzing. Nog altijd hebben ouderen meer zorg nodig, en met meer ouderen stijgt dus de zorg en daarmee de zorgkosten.

De zorgkosten stijgen de afgelopen jaren al flink, maar tot op heden wisten de zorgverzekeraars dat met de eigen reserves nog redelijk in te perken voor de verzekerden. Maar die reserves raken een keer op. Zo betaalde CZ afgelopen jaar bijna 260 miljoen euro mee uit eigen reserves.

Meer verzekeraars hebben last van de krimpende eigen reserves. Hierdoor zullen meer verzekeraars zich gedwongen voelen om meer premie te vragen. CZ verwacht daarom een stijging van 7 euro per maand, volgens een woordvoerder is dat nog een optimistische berekening.

Zorgpremie 2019

Een stijging van de zorgpremie in 2019 lijkt dus onvermijdelijk. Ook Achmea heeft al aangegeven dat ze niet zeker weten of er genoeg is van de reserves om de premie te blijven drukken.

Daarom pleiten veel verzekeraars op een nieuwe manier van het beheersen van de zorgkosten. Hierbij zou de algehele gezondheid en het sociaaleconomisch aspect centraal moeten staan. Daardoor dalen de zorgkosten, wat gepaard zou moeten gaan met een daling van de zorgpremie.