Home » Zorgverzekering 2019 » Zorgverzekeraars wachten weer lang met bekendmaking nieuwe premie

Zorgverzekeraars wachten weer lang met bekendmaking nieuwe premie

5 november, 2018|1 Reactie

De zorgverzekeraars nemen weer de tijd met het bekend maken van hun nieuwe premie voor de zorgverzekering 2019. Sinds Prinsjesdag (18 september dit jaar) hebben alleen de labels van DSW de premies bekend gemaakt. DSW (en inTwente) verhoogde de premie met 54 euro per jaar, Stad Holland gaf vorige week aan dat de premie met 105 euro zou stijgen. Dat terwijl alle veranderingen voor de zorgverzekering na Prinsjesdag bekend waren.

Deze verzekeraars hebben echter tussen de 3 en 4 procent van de klanten in de zorgmarkt. Het overgrote deel zit bij een van de ‘grote vier’: Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Die lijken ook dit jaar weer lang te wachten met het bekend maken van de premie.

Net als vorig jaar moet de zorgpremie op 12 november bekend zijn. Afgelopen jaar kwamen de zorgverzekeraars pas na 8 november op gang met het bekend maken van hun premie. Dat waren bijvoorbeeld OHRA en Zorg en Zekerheid. CZ sloot aan op 10 november, en VGZ en Zilveren Kruis besloten om tot de laatste dag te wachten. Maar waarom wachten de zorgverzekeraars zo lang?

Afwachten

Eigenlijk is het heel simpel waarom de zorgverzekeraars zo lang op zich laten wachten. Ze willen afwachten totdat de andere verzekeraar hun premie bekend maken. Daarna kunnen ze besluiten om daar nét wat onder te gaan zitten. Door een scherpere premie aan te bieden, hopen ze op meer klanten.

Ongetwijfeld weten de zorgverzekeraars al ongeveer wat voor een premie ze kunnen bieden, maar in verband met concurrentieoverwegingen zullen ze toch nog even wachten.

Niet slecht

Eigenlijk hoeft dit ook helemaal niet een slecht iets te zijn voor de consument. Doordat ze verzekeraars allemaal een scherpe premie willen hebben, wordt die waarschijnlijk steeds lager. Hierdoor kan de goedkoopste zorgverzekering nog net wat goedkoper worden.

Daarnaast zullen er altijd wel verzekeraars zijn die tot de deadline wachten met de bekendmaking. Vergelijken van je zorgverzekering kan daarom ook pas na de deadline, op 13 november. Tegen die tijd zullen alle correcte premies in onze zorgvergelijker opgenomen zijn, en kan je weloverwogen een vergelijking maken.

Premie stijging

Hoewel we de exacte premie van de verzekeraars nog niet weten, kunnen we er wel van uit gaan dat de premie zal gaan stijgen. Het kabinet voorspelde zelfs een stijging van 124 euro per jaar.

DSW en Stad Holland zetten iets lager in, maar ook daar is een stijging noodzakelijk. De verwachting is ook dat andere zorgverzekeraars hun premie zullen laten stijgen. Al zal de gemiddelde stijging waarschijnlijk wel onder de voorspelling van het kabinet vallen.

TIP: Op deze pagina zullen we je op de hoogte houden van de veranderingen in de premie van alle zorgverzekeraars voor 2019.

Zorgverzekeraars wachten weer lang met bekendmaking nieuwe premie

Over de auteur: Guido

Dagelijks houd ik mij bezig met de veranderingen en nieuwe ontwikkelingen binnen de zorgverzekering. Met mijn kennis en kunde probeer ik deze informatie toegankelijk te maken voor de lezers van Vergelijkjezorgverzekering.nl.

Eén reactie

  1. Carin van Tol 9 november 2018 om 13:32 - Antwoorden

    Belachelijk dat de zorgverzekeringen weer de pan uit rijzen, het is namelijk niet de zorg die zo duur is, maar het zorgstelsel.
    Om eens verder te gaan graven waarom alles nu zo duur is geworden, kom ik tot een conclusie van, waarom zitten er van die dure topfunctionarissen achter een bureau, zet daar eens goedkopere mensen op, en maak het zorgstelsel weer betaalbaar ook voor de minima. Wij hoeven namelijk niet uw salaris van tonnen aan inkomen te realiseren, plus dat ik persoonlijk vind, dat de Staat er eens beter naar mag gaan kijken, want met dit soort bedragen is het geen zorgverzekering meer maar een particuliere verzekering, die ging er voor jaren geleden uit voor zelfstandigen en grootverdieners, maar die kunt u er beter weer inzetten, wij minima hoeven niet te betalen voor mensen die een eigen bedrijf hebben en voor anderen die hoger dan ons minima verdient, wat nu dus wel gebeurt. Conclusie weer komen er minima mensen hiermee in de problemen, is dit een manier van Zorg verlenen??

Geef een reactie