De zorgpremie gaat volgend jaar zo’n 6,50 euro per maand duurder worden, en daarom zal de zorgtoeslag ook gaan stijgen. Voor eenpersoonshuishoudens gaat de zorgtoeslag met maximaal 50 euro per jaar omhoog (zo’n 4 euro per maand). Dat zegt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg.

Dit is minder dan waar eerder vanuit gegaan werd. Dat komt omdat de zorgpremie toch minder hard is gestegen dan het kabinet had verwacht.

Zorgtoeslag

Eenpersoonshuishoudens gaan er dus maximaal 50 euro bij krijgen. Bij Prinsjesdag was er nog sprake van 94 euro. Voor meerpersoonshuishoudens geldt dat zij maximaal 193 euro extra krijgen (zo’n 16 euro per maand). Dat is net wat meer dan de stijging van de zorgpremie.

  • Eenpersoonshuishoudens: + 50 euro per jaar
  • Meerpersoonshuishoudens: + 193 euro per jaar

Lees ook: Overzicht premiestijging 2019.

Eenpersoonshuishoudens zullen er netto dus op achteruit gaan. De gemiddelde stijging van de zorgpremie is immers hoger dan de maximale stijging van de zorgtoeslag. Bij meerpersoonshuishoudens geldt dat niet.

Via de website van de Belastingdienst is het binnenkort weer mogelijk om te berekenen wat de exacte stijging zal worden. Die hangt namelijk af van je inkomen en vermogen.

Vergelijk goed

Bruins benadrukt het belang van vergelijken. De verschillen tussen de zorgpolissen zijn namelijk best flink. “Dat kan zomaar twintig euro of meer per maand schelen. Ik zou zeggen: gebruik de komende periode om goed te kijken wat de beste verzekering is voor de beste prijs.”, aldus minister Bruno Bruins.

Afgelopen jaar oriënteerde zo’n 20 procent van de mensen zich, waarvan ongeveer 6-7% (een miljoen mensen) overstapte. Bruins hoopt dat er voor de zorgverzekering 2019 dat er wat meer worden.

Als je ook wilt weten wat je kan besparen op je zorgverzekering, kan je gebruik maken van onze zorgvergelijker. Daar vind je de actuele premies van de zorgverzekeraars. Zo wordt je zorgverzekering vergelijken een stuk eenvoudiger en kan je op zoek gaan naar de beste zorgverzekering.