Het zorgstelsel in Nederland wordt beoordeeld als een van de beste in de wereld. Dit blijkt uit de Future Health Index (FHI) van Philips.

Zo scoren we erg goed op toegankelijkheid en tevredenheid. Op het gebied van besteding van zorggeld valt er wel nog veel te winnen.

In het onderzoek werden in totaal zestien landen meegenomen. Nederland scoort met 48,93 bovengemiddeld (43,48 is het gemiddelde). Singapore heeft volgens het onderzoek het beste zorgstelsel, met 54,61 punten.

Het Nederlandse zorgstelsel krijgt wel vaker waardering van verschillende onderzoeken, wat maar weer aantoont dat het zorgstelsel er redelijk goed voor staat.

Landen

Het onderzoek richtte zich op de prestaties van het zorgstelsel in zestien landen. Dit waren naast Nederland en Singapore ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden, Rusland, China, Brazilië, Spanje, Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika, Saudi-Arabië, India en Australië.

Van deze landen scoort Nederland uiteindelijk een 6e plek.

Punten

Voor de toegankelijkheid wordt gekeken naar o.a. de wachtlijsten in de ziekenhuizen, en de reistijd naar een ziekenhuis. De Nederlandse zorg is heel erg toegankelijk, met 63,57 punten scoort het ver boven het gemiddelde van 50,9.

Ook blijkt dat zorgprofessionals en verzekerden erg tevreden zijn over de zorg. Met 60,9 punten scoort het daarmee ook een stuk beter dan het gemiddelde van 52,85.

Met de besteding van het zorggeld gaat het minder goed. Daarbij scoren we onder het gemiddelde van 26,7 met 22,35 punten. Vooral China (38,19), Saudi-Arabië (44,17) en Singapore (50,11) scoren veel beter hierop, en weten het geld efficiënter te besteden.

Dit komt omdat we in Nederland relatief veel geld uitgeven aan de zorg. Zo geven we bijna 11 procent van het bbp uit aan zorg, terwijl het gemiddelde daarvan op 9 procent ligt.

Bekijk hier het FHI rapport.