De zorgpremie bij zorgverzekeraar DSW zal in 2019 stijgen met 54 euro, of 4,50 euro per maand. Hierdoor kost de zorgverzekering 2019 bij DSW 112 euro per maand. Dit maakt de verzekeraar bekend. Hierdoor is DSW weer de eerste zorgverzekeraar die de premie voor het aankomend jaar bekend maakt. Traditiegetrouw gebeurt dat een week na Prinsjesdag.

De stijging is een stuk minder (54 euro om 124 euro) dan wat het kabinet tijdens Prinsjesdag bekend maakte. Overige zorgverzekeraars zullen de komende tijd volgen.

Premie

Onderstaande tabel toont de verandering van de maandelijkse zorgpremie bij DSW, inclusief 2019.

DSW-premie-2019

Waar de premie dus in 2018 nog iets daalde (50 cent per maand), zal er aankomend jaar bij DSW 4,50 euro per maand meer betaald moeten worden.

DSW zorgverzekering

Bij DSW heb je de keuze uit één polis, een combinatiepolis. Hier betaal je dus 112 euro per maand voor. Ook is er de keuze uit verschillende aanvullende verzekeringen, die stijgen allemaal met 50 cent tot een euro per maand.

Eigen risico

Net als in 2018 zal DSW ook aankomend jaar weer een eigen risico van 375 euro hanteren, in plaats van de wettelijke 385 euro. Dit is een symbolische korting als protest tegen het hoge eigen risico. De korting hierop wordt betaald van de premie, wat zo’n 85 cent per verzekerden per maand is.

Verzekerden die bij DSW kiezen voor een verhoogd eigen risico, zullen overigens minder korting krijgen. Bij een vrijwillig eigen risico van 500 euro (dus totaal 375 + 500 = 875 euro), zal je 8 euro meer per maand betalen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is een stijging van 96 euro op jaarbasis.

Verhoging

Als belangrijkste reden voor de verhoging van de zorgpremie, noemt Chris Oomen, directeur DSW, de hogere lonen en prijzen. Daarnaast zijn er steeds meer en duurdere medicijnen die uit de basisverzekering vergoed worden. Ook worden die medicijnen en hulpmiddelen duurder omdat het lage btw-tarief verhoogd wordt.

Volgens Oomen schat het kabinet de stijging van de zorgkosten weer te hoog in. DSW denkt niet dat die zo hard stijgen, daarom valt de premie lager uit dan de verwachting. Volgens Oomen komt de schatting van het kabinet niet voort uit de meest recente cijfers, waardoor ze de fout in gaan.

Richtlijn

DSW is de zorgverzekeraar die als eerste de nieuwe premie toont. Daarmee is het vaak een goede richtlijn (beter dan het kabinet) om te zien wat andere zorgverzekeraars gaan doen met hun premie.

De andere zorgverzekeraars zullen er echter nog wel lange tijd over doen om hun premie bekend te maken. Zo kwamen afgelopen jaar de grote vier verzekeraars (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) pas richting de deadline (12 november) met hun premies. Naar verwachting zullen zij dit jaar ook weer lang wachten, om een premie aan te bieden die net wat beter is dan de concurrent.

Vanaf 12 november is er de mogelijkheid om alle nieuwe zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Vervolgens is er zeven weken de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.