Home » Zorgverzekering 2019 » Vrijwillig eigen risico verhogen blijft een optie

Vrijwillig eigen risico verhogen blijft een optie

5 juli, 2018|0 Reacties

Voor de zorgverzekering 2019 zal het nog steeds mogelijk blijven om je eigen risico vrijwillig te verhogen: het vrijwillig eigen risico. Hierdoor kan je maximale eigen risico op 885 euro uitkomen. Dat zegt minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

SP-Kamerlid Maarten Hijink verzocht de minister om een verbod te stellen op het vrijwillig eigen risico, omdat het verhogen van je eigen risico de solidariteit van ziek en gezond zou tegengaan. Hierdoor zou iemand die ziek is altijd meer premie betalen dan iemand die dat niet is.

Bruins heeft besloten om aan het vrijwillig eigen risico niks aan te doen.

Risico

Bruins geeft aan dat mensen die ervoor kiezen om hun vrijwillig eigen risico te verhogen, voor meer risico kiezen. Immers, als ze wel kosten maken vanuit de zorgverzekering dan zullen zij een hoger eigen risico hebben om te betalen. De korting die ze krijgen op de zorgpremie zal die niet helemaal dekken.

Bij een zorgverzekeraar heb je de mogelijkheid om je vrijwillig eigen risico met stapjes van 100 euro te verhogen, tot maximaal 500 euro extra. Door het verplichte eigen risico van 385 euro kom je op een maximaal eigen risico van 885 euro. Voor het verhogen van je eigen risico geeft de zorgverzekeraar je korting op je zorgpremie.

DSW

Eerder gaf Chris Oomen, directeur van DSW, nog aan dat het verplichte eigen risico waarschijnlijk omlaag kon als het vrijwillig eigen risico afgeschaft werd. Hier baseerde Hijink zijn kamervragen dan ook op.

Bruins is het daar niet mee eens, en zegt dat er geen verband is tussen de hoogte van het vrijwillig en het verplicht eigen risico. Ook hoeven zorgverzekeraars, zoals DSW, geen optie tot vrijwillig eigen risico aan te bieden aan de verzekerden.

“De premiekortingen en extra inkomsten uit het vrijwillig eigen risico vallen neer in de private bedrijfsvoering van de zorgverzekeraar. Daarmee heeft het afschaffen van het vrijwillig eigen risico geen invloed op het UPZ, behalve dat er dan potentieel een stijging van zorguitgaven te verwachten valt als gevolg van een verminderd remgeldeffect”, zegt Bruins.

Via: Tweedekamer.nl

 

Vrijwillig eigen risico verhogen blijft een optie

Over de auteur: Guido

Dagelijks houd ik mij bezig met de veranderingen en nieuwe ontwikkelingen binnen de zorgverzekering. Met mijn kennis en kunde probeer ik deze informatie toegankelijk te maken voor de lezers van Vergelijkjezorgverzekering.nl.

Geef een reactie