Zorgverzekeraars geven steeds vaker een vergoeding voor mindfulness. Ook zullen huisartsen door informatieavonden gestimuleerd worden om eerder een mindfulness-training voor te schrijven. Dat meldt het AD.

Mindfulness helpt je met het trainen van je aandacht. Hierdoor ben je beter bewust van het hier en nu. Zie het als het tegenovergestelde van op automatische piloot de dingen doen. Het Radboud UMC zegt aanwijzingen te hebben dat dit helpt bij stress, angst en burn-out klachten. Ook zou het tot een hogere productiviteit op het werk kunnen zorgen.

Aanvullende verzekering

De vergoeding die de verzekeraars bieden, komt uit de aanvullende verzekering. Een vergoeding via de basisverzekering is er nog niet.

VGZ was vijf jaar geleden de eerste zorgverzekeraar die een vergoeding voor mindfulness gaf. De vergoeding bij VGZ is jaarlijks 350 euro, bij klachten met betrekking tot depressie of burn-out. Daarnaast zal het ook de mindfulness app uitbreiden.

Ook Univé, onderdeel van VGZ, biedt sinds een aantal jaar een vergoeding. Verder kan je ook bij Zilveren Kruis en FBTO terecht voor een vergoeding.

Verzekeraars moeten voor de zorgverzekering 2019 nog bekend maken wat hun zorgpremie is en waaruit de aanvullende verzekeringen bestaan. Gezien de populariteit van mindfulness is de kans reëel dat meer zorgverzekeraars hiervoor een vergoeding zullen bieden.

Medische molen

VGZ geeft aan dat patiënten te snel onnodig medicijnen gaan slikken. “Als mensen in de medische molen terechtkomen, kost dat de maatschappij meer geld, en zal dat uiteindelijk terug te zien zijn in de premie”, aldus een woordvoerder van VGZ.

Met de mindfulness vergoedingen en mogelijkheden die o.a. VGZ nu biedt, hopen ze mensen uit die medische molen te houden. Dat bespaart ook de zorgverzekeraar weer geld. Daarbij geeft de woordvoerder wel aan dat VGZ alleen denkt dat het zal helpen om het medicijngebruik terug te brengen.

Op 12 november zullen alle zorgverzekeraars hun premie voor 2019 bekend moeten hebben gemaakt. Dan zullen we ook zien of er meer verzekeraars een vergoeding bieden.