Home » Zorgverzekering 2019 » Stijging ziekenhuis zorgkosten kleinste van afgelopen jaren

Stijging ziekenhuis zorgkosten kleinste van afgelopen jaren

27 juni, 2018|0 Reacties

De zorgkosten in de ziekenhuizen zijn afgelopen jaar met 1,4% gestegen naar 22,6 miljard euro. Dit is de kleinste stijging van de afgelopen jaren. Zo stegen de kosten in 2016 nog met 4,8% en in 2015 met 5%. Na de analyse van de jaarverslagen van 72 van de 76 ziekenhuizen in Nederland kwam Intrakoop, een coöperatie voor de inkoop van zorg, samen met accountantskantoor Verstegen tot die conclusie.

Er zijn meerderen oorzaken waardoor de kosten wat minder hard groeien dan de afgelopen jaren het geval was. Dit onder meer omdat minder patiënten behandeld worden in ziekenhuizen (-3%) en poliklinieken (-1,8%). Daar staat dan tegenover dat zelfstandige behandelcentra en huisartsen wel meer patiënten hebben gehad. De kosten per patiënt (patiëntgebonden kosten) zijn toegenomen met 1,9%. Oorzaak daarvan is het gebruik van nieuwe en duurdere behandelmethoden en dure medicijnen.

Wat vooral opvallend is, is dat de ziekenhuizen maar liefst 11,7% minder hebben besteed aan energie, door duurzamer te werken.

Personeelskosten

Een van de grootste stijgers van de zorgkosten, heeft te maken met de personeelskosten. En dan met name personeel dat niet in loondienst van het ziekenhuis is. De kosten van het personeel in het algemeen steeg namelijk met 2,1%. Kosten van personeel niet in loondienst steeg met 10,3%, wat een kostenpost van een half miljard euro betekent.

Dit personeel moet ingehuurd worden omdat er nog altijd een tekort is van zorgpersoneel. Gezamenlijk hadden de ziekenhuizen zo’n 1.000 vacatures open staan voor een periode langer dan drie maanden.

Winst

De ziekenhuizen in Nederland gaan er financieel wel steeds beter voor staan. In 2017 behaalden de onderzochte ziekenhuizen (72 van de 76) een netto resultaat van 450 miljoen euro. In 2016 was dit bedrag nog 386 miljoen euro.

Van de onderzochte ziekenhuizen kunnen bijna allen het jaar 2017 in zwarte cijfers schrijven. Slechts zes ziekenhuizen hebben negatieve resultaten. Zij wijten dit aan incidentele uitgaven, zoals een reorganisatie.

Stijging ziekenhuis zorgkosten kleinste van afgelopen jaren

Over de auteur: Guido

Dagelijks houd ik mij bezig met de veranderingen en nieuwe ontwikkelingen binnen de zorgverzekering. Met mijn kennis en kunde probeer ik deze informatie toegankelijk te maken voor de lezers van Vergelijkjezorgverzekering.nl.

Geef een reactie