Home » Zorgverzekering 2019 » Spierziekte medicijn spinraza opgenomen in basispakket

Spierziekte medicijn Spinraza opgenomen in basispakket

12 juli, 2018|0 Reacties

Per 1 augustus zal het medicijn Spinraza voor de spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA) opgenomen worden in het basispakket. Na lange onderhandelingen tussen de fabrikant en de minister is er een akkoord gekomen.

Spinraza is een duur medicijn, omdat het maar bij een klein aantal patiënten van toepassing is. Hierdoor liepen de prijzen op tot een half miljoen in het eerste jaar, de jaren erna zouden nog een kwart miljoen per jaar kosten. De ongeveer 80 jonge kinderen in Nederland met SMA kunnen door de nieuwe prijsafspraken beter geholpen worden.

Effectief

De vergoeding zal enkel gelden voor de mensen waarbij Zorginstituut Nederland acht dat ze effectief zijn. Bij baby’s met genetische afwijking en kinderen die jong ziek zijn geworden waar de behandeling nog op tijd begonnen kan worden, komen daardoor in aanmerking. Daar is de behandeling nog bewezen effectief.

Bij oudere kinderen en (jong)volwassenen is er nog geen bewezen effectieve zorg van het middel. Daardoor krijgen die mensen geen vergoeding voor het medicijn uit het basispakket. Verder onderzoek naar de effectiviteit bij deze groep moet uitwijzen of zij ook de vergoeding uit het basispakket krijgen. Nu krijgen kinderen tot 9,5 jaar oud een vergoeding.

Grens

Spierziekten Nederland laat weten het te betreuren dat er een leeftijdsgrens van 9,5 jaar is. Volgens Spierziekten Nederland en door hen genoemde spierziekten gespecialiseerde artsen is het niet bewezen dat de leeftijdsgrens goed is.

Overigens werden de onderhandelingen met de fabrikant Biogen gevoerd samen met collega’s van België. Het akkoord is daardoor het eerste internationale positieve onderhandelingsresultaat over de toelating van een nieuw geneesmiddel tot het basispakket.

Spierziekte medicijn Spinraza opgenomen in basispakket
1 (20%) 1 vote

Over de auteur: Guido

Dagelijks houd ik mij bezig met de veranderingen en nieuwe ontwikkelingen binnen de zorgverzekering. Met mijn kennis en kunde probeer ik deze informatie toegankelijk te maken voor de lezers van Vergelijkjezorgverzekering.nl.

Geef een reactie