De minister van Medische Zorg onderhandeld regelmatig met farmaceutische bedrijven over dure medicijnen. Afgelopen jaar heeft dat ervoor gezorgd dat er 132 miljoen euro bespaard werd. Waar de medicijnen in 2017 457 miljoen euro gekost zouden hebben, is er 325 miljoen euro betaald. Dit laat minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer weten.

Minister Bruno Bruins: ‘In rap tempo komen er nieuwe medicijnen op de markt voor ziektes die we tot voor kort niet konden behandelen. Dat is heel goed nieuws. Maar deze middelen zijn vaak heel duur waarbij de totale uitgaven kunnen oplopen tot soms wel 100 miljoen per middel per jaar. Dat heeft een enorme impact op ons zorgbudget. Onze onderhandelingen zorgen ervoor dat de kosten fors omlaag gaan en dat dus ook voor de patiënt van morgen – wiens ziekte we nu misschien nog niet kennen- medicijnen beschikbaar en betaalbaar blijven.’

Achter gesloten deuren

Specifieke kostenbesparingen kan de minister niet geven. De fabrikanten zijn alleen willig om afspraken te maken als deze vertrouwelijk blijven. Wel kan de minister dus het totaal overzicht geven.

Bruins geeft aan liever precies te vertellen wat ieder medicijn kost. Maar als hij dat doet, dan stellen de fabrikanten het middel niet meer beschikbaar. Toch zegt hij erop te blijven hameren in de toekomst, om de afspraken openbaar te maken.

Afspraken maken

Het Zorginstituut Nederland speelt een belangrijke rol bij het maken van afspraken. Zij geven een kostenprognose voordat er een vergoeding vanuit de basisverzekering komt. Indien de kosten erg hoog zijn, maar het middel wel effectief, dan kan er onderhandeld worden over de prijs door de minister.

Sinds 2013 is de overheid bezig met de onderhandelingen met fabrikanten. In die tijd zijn er voor 32 middelen afspraken gemaakt. Het ministerie van Volksgezondheid geeft aan dat hiermee zo’n 320 miljoen euro bespaard is.

Afgelopen jaar zijn er ook een aantal afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld Spinraza voor de spierziekte SMA, een nieuwe behandeling tegen hepatitis C en een longkanker medicijn. Deze zijn allen toegevoegd aan de basisverzekering, en zullen voor de zorgverzekering 2019 vergoed worden.