Het is weer de tijd van het jaar om de zorgverzekeringen te vergelijken, en veel mensen doen dat dan ook. Iedereen kan gedurende deze tijd (12 november tot en met 31 december) in principe overstappen. Echter kan dit niet als je een betalingsachterstand hebt.

Als je een betalingsachterstand hebt, kan je dus niet overstappen. Als je wel wilt overstappen, dan moet je ervoor zorgen om voor het einde van het jaar de achterstand weggewerkt te hebben. Dan kan je namelijk wel van zorgverzekeraar switchen.

Overigens goed om te weten dat het hier gaat om betalingsachterstand van je zorgpremie. Als je nog moet betalen voor je eigen risico, kan je wel switchen. Uiteraard zal je dan nog wel gewoon het openstaande bedrag moeten betalen.

Regeling

Het kan zijn dat je een betalingsregeling getroffen hebt met je zorgverzekeraar om de achterstand te voldoen. Als deze regeling doorloopt tot in 2019, dan kan je helaas niet een nieuwe aanvragen. Eerst dient de volledige schuld te zijn weggewerkt.

Dit kan je doen door contact te zoeken met je zorgverzekeraar, en te zeggen dat je de schuld volledig wilt voldoen. Heb je dat geld niet, dan zal het helaas niet mogelijk zijn om over te stappen.

Wanbetalers

Als je zes maanden of langer geen premie betaald hebt, word je door de zorgverzekeraar aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) als wanbetaler. Het CAK ontvangt betalingen voor de zorgpremie door geld in te houden op je loon of uitkeringen.

Aan het CAK betaal je een hogere premie, de bestuursrechtelijke premie. Hierdoor ben je wel verzekerd van zorg, maar betaal je meer. Het is voor wanbetalers daarom zaak om snel hun achterstand af te lossen.

Ook als geregistreerd wanbetaler kan je niet overstappen.

Overstappen

Als je dus een betalingsachterstand hebt op je zorgpremie, is het niet mogelijk om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Als je denkt moeite te hebben met de betaling van je zorg, dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om te voorkomen dat je een betalingsachterstand oploopt.

Zo kan je aanspraak maken op zorgtoeslag bij een laag inkomen. Ook kan je eens bij de gemeente kijken of ze een speciale zorgverzekering hebben, of kan je het eigen risico vooraf al betalen. Dit doe je in termijnen van 10 of 12 maanden. Te veel betaald eigen risico krijg je achteraf natuurlijk terug.