In 2019 zal de ziektekostenverzekering weer wat anders worden. Zo verandert de inhoud van de basisverzekering, de polisvoorwaarden, en de zorgpremie. Bijna alle zorgverzekeraars verhogen immers hun premie. Er zit echter wel een groot verschil in de verhoging. Je zorgverzekering vergelijken kan dus erg interessant zijn.

Zo is de kans aanwezig dat je ergens anders een goedkopere zorgverzekering vindt. Of dat de dekking van je huidige zorgverzekering niet meer toereikend is, of juist te veel is voor aankomend jaar. Hier een aantal tips die je zullen helpen bij het overstappen van zorgverzekering.

1. Ga voor de juiste basisverzekering

De basisverzekering is in principe overal hetzelfde. De inhoud wordt namelijk bepaald door de overheid. Echter zit er wel verschil tussen de basisverzekeringen van de zorgverzekeraars. Onder anderen hierdoor zijn ook de premies erg verschillend (zo is het verschil tussen de goedkoopste en duurste dit jaar ruim 400 euro!).

Het gaat hier voornamelijk om het type polis. Zo is een budgetpolis over het algemeen de goedkoopste optie, maar niet per se de beste zorgverzekering voor jou. Met zo’n polis heb je namelijk beperkte keuze uit zorgverleners. Als je liever vrije zorgkeuze hebt, kan je kiezen voor een restitutiepolis. Die is alleen wel duurder. Via onze zorgvergelijker kan je aangeven wat je graag wilt.

Zie ook: Zorgpolis overzicht.

2. Kijk goed naar je aanvullende verzekeringen

Heel veel mensen kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Grote kans dat je er zelf ook een hebt. Het hoeft echter niet het geval te zijn dat dit ook de juiste keuze voor je is.

De meest gekozen aanvullende verzekering, is een tandartsverzekering. Dit kan interessant zijn als je denkt dat je bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling nodig gaat hebben. Als je de verzekering alleen gebruikt voor de controle, kan het zijn dat je meer aan jaarlijkse premie betaalt dan dat je vergoed krijgt.

Datzelfde geldt voor een aanvullende zorgverzekering voor brillen en lenzen. Die hoeft niet altijd voordeliger te zijn, omdat je zelf meer aan extra premie betaalt dan je als vergoeding krijgt.

Het is dus raadzaam om na te gaan welke aanvullende verzekeringen interessant voor jou zijn. Zo kan je wellicht nog meer geld besparen op je zorgverzekering.

3. Collectief is niet altijd beter

Ongeveer twee derde van alle Nederlanders zijn via een collectief verzekerd voor hun zorg. Zo’n collectieve zorgverzekering kan je krijgen via bijvoorbeeld je werkgever of sportclub.

Met een collectief krijg je korting op de premie. Het is echter niet zo dat dit ook meteen de goedkoopste keuze voor jou is. Om erachter te komen of zo’n verzekering voor jou een goede keuze is, kan je vergelijken met onze zorgvergelijker.

Bekijk: Zorgvergelijker.

Voor de zorgverzekering 2020 zal er ook een rem gezet worden op alle collectieven. Dit omdat het een sigaar uit eigen doos is, aldus de Rijksoverheid.

4. Bekijk je eigen risico eens

Het eigen risico is het bedrag dat je betaalt voordat je zorgverzekeraar een vergoeding zal geven vanuit de basisverzekering. Er geldt voor de zorgverzekering 2019 een verplicht eigen risico van 385 euro. Deze kan je vrijwillig verhogen met 500 euro extra.

In ruil daarvoor geeft je zorgverzekeraar je korting op de premie. Dit kan daarom erg interessant zijn als je vrijwel nooit gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering.

Zie ook: Is het eigen risico verhogen slim?