Ieder jaar worden er weer veranderingen aan je zorgverzekering doorgevoerd. Zo veranderen de voorwaarden (van de basisverzekering en de aanvullende verzekering) en zijn de premies vrijwel elk jaar weer anders. Ook kan het zijn dat je zorgbehoefte veranderen.

Daarom is het verstandig om eens per jaar naar je zorgverzekering te kijken. Dus ook voor de zorgverzekering 2019. Hieronder een paar stappen die je moet doornemen bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering.

1. Weet wat je nodig hebt

Voordat je gaat kijken naar een (nieuwe) zorgverzekering, is het goed om te weten wat je nodig denkt te hebben en wat je momenteel hebt en gebruikt.

Bekijk je huidige zorgverzekering eens, een overweeg wat je zoal van je eventuele aanvullende verzekering gebruikt en waarvoor je verzekerd wilt zijn. Vervolgens kan je bedenken of je denkt dat je volgend jaar andere zorg (of meer zorg) nodig zal hebben. Hierop kan je de zorgverzekering aanpassen.

Zie ook: Vergoedingen uit de basisverzekering.

Ook is het natuurlijk goed om te weten wat je betaalt voor je zorgverzekering. Niemand wil namelijk te veel betalen. Met onze zorgvergelijker vind je de goedkoopste zorgverzekering voor jou wensen.

2. Vergelijken van zorgverzekeringen

Als je weet wat je wilt verzekeren, kan je gaan vergelijken. Je zorgverzekering vergelijken kan door middel van onze zorgvergelijker. Daar kan je je wensen invullen (bijvoorbeeld eigen risico, fysiotherapie, tandartsverzekering, etc.) en de vergelijker toont je de mogelijkheden.

Standaard zijn de opties van de zorgverzekeraars gesorteerd op premie, maar je kan ook kiezen voor de prijs/kwaliteit filter. Hierdoor vind je een verzekeraar die goed bij je past.

Bekijk: Zorgvergelijker 2019.

3. Zorgverzekering kiezen en overstappen

Zodra je een nieuwe zorgverzekering gevonden hebt, kan je die zorgverzekering kiezen en overstappen van zorgverzekering. Wij begeleiden je naar de beveiligde omgeving van de zorgverzekeraar waar je alles af kan ronden.

Goed om te weten is dat je nieuwe zorgverzekeraar de oude zorgverzekering voor je opzegt. Dan moet je wel voor 1 januari overstappen. Je hebt dus tot en met 31 december om een nieuwe zorgverzekering voor 2019 te kiezen.

Als je handmatig je oude zorgverzekering opzegt voor het einde van het jaar, dan heb je in januari nog de tijd om een nieuwe zorgverzekering voor 2019 te kiezen.

Ook goed om te weten, is dat je met de wet koop op afstand (wat ook geldt voor het online afsluiten van een zorgverzekering) 14 dagen bedenktijd hebt.