Home » Zorgverzekering 2019 » Nieuwe behandeling hepatitis c opgenomen in basisverzekering

Nieuwe behandeling hepatitis C opgenomen in basisverzekering

2 July, 2018|0 Comments

Een nieuwe behandeling tegen hepatitis C, Vosevi, wordt per 1 juli 2018 toegevoegd aan de basisverzekering. Dit is een nieuw geneesmiddel welke voorgeschreven kan worden bij chronische hepatitis C. Na onderhandelingen met de fabrikant van het medicijn, heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg besloten om het op te nemen in de basisverzekering.

Door de opname van Vosevi in het basispakket zijn alle geneesmiddelen voor hepatitis C patiënten verkrijgbaar vanuit de basisverzekering.

Hepatitis C

Patiënten met chronisch hepatitis C kunnen jaren lang zonder symptomen leven. Na vele jaren kunnen klachten als levercirrose of zelfs leverkanker ontstaan. Vosevi is geschikt voor iedere patiënt die chronische hepatitis C heeft. Door onder ander dit middel, en anderen, zijn er sinds 2014 meer patiënten genezen en zijn intensieve behandelingen overbodig geworden.

Kosten

Het Zorginstituut Nederland (ZN) adviseerde om dit middel nog niet toe te voegen aan de basisverzekering. Dit omdat de prijs te hoog was. Die lag eerder nog op 51.000 euro per patiënt voor een behandeling van 12 weken.

Door de succesvolle onderhandeling met de fabrikant is die prijs nu lager. Wat de exacte afspraken zijn, wordt niet bekend gemaakt. Dit vanwege de vertrouwelijkheid van de afspraken.

De Rijksoverheid maakt wel bekend dat ze een totaalbeeld kunnen geven. In 2015 en 2016 is er 155 miljoen euro bespaard door prijsonderhandelingen met fabrikanten. Cijfers voor 2017 zullen later dit jaar bekend gemaakt worden.

Nieuwe behandeling hepatitis C opgenomen in basisverzekering

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.