Volgens de Euro Health Consumer Index (EHCI) is het Nederlandse zorgstelsel de beste van heel Europa. De EHCI wordt jaarlijks gepubliceerd door het Health Consumer Powerhouse (HCP) afkomstig uit Zweden. Het HCP meet de zorgstelsels van de landen op onder anderen toegankelijkheid, resultaat, preventie en gebruiksvriendelijkheid.

Overzicht

Op bovengenoemde punten (met ook nog patiëntenrecht en medicijnen) scoort ons land al jaren als beste. Uiteindelijk resulteert dat in de eerste plek in de EHCI. De top 3 wordt gecomplementeerd door Zwitserland en Denemarken.

EHCI-2017

Met een maximum van 1.000 punten scoort Nederland met 924 uitstekend. Wel is de score wat minder dan een jaar eerder, toen het met 927 punten net wat meer was.

Verbeterpunten

Gezien de hoge score van Nederland lijken er wellicht geen verbeterpunten te zijn. Zo scoort ons land goed op de rechten van de patiënt en de preventie van ziektes. Verder is de toegankelijkheid van de zorg ook hoog door de verplichte basisverzekering en de vele ziekenhuizen waar iedereen 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht kan. Ook stelt het HCP dat het deels private systeem met zorgverzekeraars efficiënt werkt.

Ondanks die goede punten, zijn er nog punten volgens het HCP waardoor de maximale score nog niet bereikt is:

  • Zo zijn er lange wachttijden voor specifieke behandelingen.
  • De kosten voor ons zorgstelsel zijn relatief hoog.
  • Het kan erg lang duren voordat een nieuw medicijn aan de basisverzekering toegevoegd wordt.

Prijs/kwaliteit

Kijken we naar de prijs/kwaliteit verhouding van de zorg, dan zien we Nederland (en overige West-Europese landen) niet meer terug in de top 3. Daar scoren Macedonië, Albanië en Montenegro als beste. Hier is de zorg relatief goedkoop, en de zorg voldoende. In tegenstelling tot Nederland (en meerdere West-Europese landen), waar de zorg relatief duur is (maar de kwaliteit ook hoger).

Kijken we naar de trend in de zorg van heel Europa, dan is er voor het overgrote deel van de landen een positieve trend te zien.

Het hele rapport van de HCP is hier te vinden.