Home » Zorgverzekering 2019 » Nederlanders weer meer solidair in zorgstelsel

Nederlanders weer meer solidair in zorgstelsel

4 september, 2018|0 Reacties

Nederland is weer wat solidairder geworden in het zorgstelsel ten opzichte van 2015. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel, welke gepubliceerd zijn in de Barometer Solidariteit. Dit omdat de stichting Nivel graag wil weten of we bereid zijn om de zorgkosten van anderen te betalen, en hoe/of dit verandert in de loop der jaren.

Dit onderzoek is gedaan onder 12.000 Nederlanders in een consumentenpanel.

Zorgstelsel

Ons zorgstelsel is ingericht om solidair te zijn. Zo betalen we allemaal premie voor dezelfde basisverzekering en langdurige zorg. Ieder persoon gebruikt niet alle vergoedingen die de basisverzekering biedt, maar betaalt dus wel mee voor anderen die het nodig hebben. De premie wordt betaald via de zorgpremie en de inkomensafhankelijke bijdrage.

We dienen dus wel solidair te zijn, om het zorgstelsel te laten werken. Toch blijkt niet iedereen even solidair, laat de barometer van Nivel zien.

Opleidingsniveau

Een van de punten waarop Nivel onderscheid maakt, is opleidingsniveau. Zo beschrijven ze dat laag- of praktisch opgeleide mensen (t/m LBO) minder solidair zijn dan hoogopgeleide (HBO/WO).

Zo gaf 57% van de laagopgeleide mensen aan te willen betalen voor zorg die zij (nog) niet gebruiken. Bij hoogopgeleide lag dit op 85%. Wel zijn voor beide groepen de solidariteit gestegen sinds 2015, met 6 procentpunt.

Middelopgeleide mensen zitten met 72% tussen de laag- en hoogopgeleiden in.

Geslacht & leeftijd

Ook over geslacht en leeftijd zit er verschil in de solidariteit van de Nederlander. In 2017 gaf 75% van de vrouwen aan om te willen betalen voor zorg die ze (nog) niet gebruiken. Bij mannen was dit 73%. Het is voor het eerst sinds het begin van de Barometer (2013) dat vrouwen hoger scoren dan mannen. Zo was het in 2015 nog 61 tegen 65%.

Volgens het onderzoek waren ouderen altijd het minst solidair, enkel gekeken naar leeftijd. Nu scoorden zij voor het eerst het hoogst, met 78%. Gevolgd door 18-39 jarigen met 77% en 40-64 jarigen met 71%.

Verder onderzoek

Nivel bespreekt dat er extra onderzoek nodig is om meer te weten te komen over de solidariteit in de zorg. Zo is het interessant om te weten hoe het netwerk van de persoon in elkaar zit. Mocht iemand een ziek persoon in de familie hebben, dan zal zijn bereidheid om mee te betalen aan de zorg groter zijn. Datzelfde geldt ook voor mensen die het principe van solidariteit kennen.

Nederlanders weer meer solidair in zorgstelsel

Over de auteur: Guido

Dagelijks houd ik mij bezig met de veranderingen en nieuwe ontwikkelingen binnen de zorgverzekering. Met mijn kennis en kunde probeer ik deze informatie toegankelijk te maken voor de lezers van Vergelijkjezorgverzekering.nl.

Geef een reactie