Home » Zorgverzekering 2019 » Minder wanbetalers premie zorgverzekering

Minder wanbetalers premie zorgverzekering

13 januari, 2018|0 Reacties

Steeds minder Nederlanders worden gemarkeerd als wanbetalers bij het betalen van hun zorgpremie. In 2018 zijn er nog zo’n 250.000 wanbetalers omdat zij de kosten van hun zorgverzekering niet helemaal kunnen betalen. Dit blijkt uit data van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit ondanks dat de zorgpremie het afgelopen jaar weer gestegen is.

Een aantal jaar terug lag dit aantal nog op 325.000, met waarschijnlijk als reden de economische crisis en een toegenomen zorgpremie. De afgelopen jaren steeg de premie ook, maar toch neemt het aantal wanbetalers nu wel af. Dit zal ook te maken hebben met de lagere boete die men betaald, en de mogelijkheid om een betalingsregeling met je zorgverzekeraar te maken.

Wanbetalers

Als je zes maanden je zorgpremie niet betaald hebt aan je zorgverzekeraar, word je aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het CAK kan het inkomen van de verzekerde beperken, maar ook uitkeringen zoals de WW of de zorgtoeslag inhouden. Zodra de betalingsachterstand verwerkt is, ben je geen wanbetaler meer.

Als wanbetaler betaal je zorgpremie aan het CAK, de bestuursrechtelijke premie. Deze is er 1 januari 2018 € 136,67 per maand. Totdat dit opgelost is, kan je ook niet overstappen van zorgverzekeraar. Het is men er daarom aan gelegen om de betalingsachterstand zo snel mogelijk te voldoen.

Minder wanbetalers premie zorgverzekering

Over de auteur: Guido

Dagelijks houd ik mij bezig met de veranderingen en nieuwe ontwikkelingen binnen de zorgverzekering. Met mijn kennis en kunde probeer ik deze informatie toegankelijk te maken voor de lezers van Vergelijkjezorgverzekering.nl.

Geef een reactie