Voor de zorgverzekering 2018 hebben in totaal 6,2% van de verzekerden een nieuwe zorgverzekering gekozen. Dat komt neer op zo’n 1,1 miljoen personen. Dit blijkt uit informatie van Vektis, die alle overstap data van de zorgverzekeraars heeft verwerkt.

Hierdoor is het percentage van 2018 weer wat lager uitgevallen dan een jaar eerder. Bij de zorgverzekering 2017 lag die op 6,4%. Als we naar de afgelopen jaren kijken, zien we een trend in het aantal overstappers, sinds 2015 daalt die per jaar. Wat daar de oorzaak van is, is niet bekend.

overstappers-zorg

Overstappers in januari

Eerder sprak Vektis nog over een percentage van 5,9% voor 2018. Dat komt omdat uiteindelijk nog best wat mensen tussen 1 januari en 1 februari overgestapt zijn van verzekeraar. Dit konden zij doen doordat ze uiterlijk op 31 december hun oude zorgverzekering zelf hadden stopgezet. Vervolgens gaat de nieuwe verzekering met terugwerkende kracht per 1 januari van dat jaar in.

Verdere analyse

In de loop van het jaar, ergens eind april, zal Vektis met een uitgebreide analyse komen over het zorgseizoen 2018. Met bijvoorbeeld meer informatie over de keuzes voor aanvullende verzekeringen en het eigen risico.