Het medicijn Spinraza, voor de spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA), zal niet in het basispakket opgenomen worden. Dit omdat het Zorginstituut Nederland vindt dat de prijs van het geneesmiddel te hoog is. De prijs zou niet in verhouding staan tot de winst die behaald kan worden, en daarom zou het geneesmiddel niet vergoed moeten worden vanuit de basisverzekering. Tot die conclusie kwam een speciale commissie van het Zorginstituut Nederland al eerder, en het bestuur neemt dat advies nu over als besluit.

SMA

SMA, spinale musculaire atrofie of spinale spieratrofie, is een zeldzame erfelijke spierziekte. In Nederland zijn er zo’n 450 patiënten die aan deze ziekte lijden. Bij SMA worden de spieren steeds zwakker en dunner, totdat de patiënt uiteindelijk verlamd raakt. Hoe vroeger de spierziekte geconstateerd wordt, hoe ernstiger de ziekte is.

Het medicijn Spinraza werkt enkel bij kinderen tot 12 jaar. Door het medicijn maakt het lichaam een eiwit aan welke de zenuwcellen aanstuurt. Hierdoor zal de ziekte geen verdere schade aan het lichaam doen.

Prijs

Zoals eerder gezegd is de prijs van dit medicijn nog te hoog om opgenomen te worden in de zorgverzekering 2019. De kosten zijn namelijk 250.000 euro per patiënt per jaar, waar het eerste jaar dat zelfs 500.000 euro is. Daarnaast kan de fabrikant niet goed onderbouwen waarom de prijs zo hoog is. Mocht het medicijn 85% goedkoper worden, dan zal het opgenomen worden in het basispakket.

Over de prijs gaat de minister met Belgische collega’s onderhandelen met de fabrikant om de prijs omlaag te halen. Eind april hoopt de minister op meer informatie hierover. Het is namelijk goed mogelijk dat een medicijn na onderhandelingen heel veel goedkoper kan, waardoor het opgenomen wordt in het basispakket.

Medicijn spierziekte (Spinraza) niet in basispakket
4 (80%) 1 stem