Over het algemeen betaal je de zorgpremie maandelijks aan de zorgverzekeraar. Bij een groot deel van de zorgverzekeraars kan je er ook voor kiezen om in één keer je zorgverzekering te betalen, een jaarbetaling. In ruil hiervoor krijg je wat korting op je premie.

Tot afgelopen jaar kreeg je bij sommige verzekeraars wel tot 3% korting als je per jaar betaalde. Dat klinkt misschien niet veel, maar als je bedenkt dat je met een simpele basisverzekering met tandartsverzekering al snel 120 euro betaalt, kan dat toch leuk oplopen. Dan bespaar je zo’n 40 tot 50 euro per jaar.

Aankomend jaar verlagen zeven zorgverzekeraars de korting die ze geven. De maximale korting zal 2% op jaarbasis zijn, waardoor het voor veel mensen minder interessant zal worden.

Overzicht per verzekeraar

Zorgverzekeraar Korting bij jaarbetaling 2019
Anderzorg 2%
Avéro Achmea 2% (vorig jaar 3%)
Besured
Bewuzt
CZ 2%
De Amersfoortse 1% (vorig jaar 2%)
De Friesland Zorgverzekeraar 2%
Ditzo 1%
DSW 1%
FBTO 2% (vorig jaar 3%)
HEMA
Interpolis 2%
InTwente 1%
IZZ Zorgverzekeraar
Just (CZdirect) 2 %
Menzis 2%
National Academic
Nationale-Nederlanden 2%
OHRA
ONVZ 2%
OZF Achmea 2%
PMA Zorgverzekering 2%
PNOzorg 2%
Pro Life 2% (vorig jaar 3%)
Promovendum
Salland
Stad Holland 1%
Studenten Goed Verzekerd 2% (vorig jaar 3%)
United Consumers
UMC 1,5%
Univé 1%
VGZ 1%
VvAA 2%
ZEKUR
ZieZo 2% (vorig jaar 3%)
Zilveren Kruis 2% (vorig jaar 3%)
ZorgDirect
Zorg en Zekerheid 2%

Het zijn dus vooral de labels van Achmea (Avero, FBTO, ProLife, Ziezo, Zilveren Kruis) die de korting naar beneden bijstellen. Wel is het zo dat zij nu even veel korting geven als de andere zorgverzekeraars. Of zelfs meer.

Zorgvergelijker

In onze zorgvergelijker is het ook mogelijk om een vergelijking te maken waarbij je jaarbetaling meeneemt. Onderaan de filters vind je de betaalperiode. Standaard staat die op maandelijks, maar die kan je aanpassen naar jaarlijks. Op die manier zie je de zorgpremie die je per jaar betaalt per getoonde zorgverzekering.

Mocht je op zoek zijn naar de goedkoopste zorgverzekering, dan kan je jaarbetaling ook in je achterhoofd meenemen of dit interessant voor jou is.