Als het gaat om duurzaam beleggen, scoren de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland (Achmea, VGZ, CZ en Menzis) niet al te best. Dit komt naar voren uit de Eerlijke Verzekeringswijzer. Zo zou geen van de genoemde verzekeraars een voldoende scoren op klimaatverandering en dierenwelzijn.

De vier grootste verzekeraars hebben ruim 85% van de verzekerden voor de zorgverzekering. De overige 15% zitten onderverdeeld bij vijf andere zorgverzekeraars.

Scores

De zorgverzekeraars scoren dus niet heel geweldig.

Zo scoren VGZ, CZ en Menzis op minimaal 15 van de 21 thema’s een 1.

Opvallend is wel dat ze een maximale score van 10 krijgen op het gebied van bonusbeleid. Dit heeft te maken met de overheidsregulering voor de bonussen bij de zorgverzekeraars. Er geldt namelijk een salarisplafond en bonussen zijn verboden.

Eerlijke Verzekeringswijzer

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een samenwerking van verschillende milieu- en mensenrechtorganisaties. Daartoe behoren onder anderen Amnesty International, Oxfam Novib, PAX, en World Animal Protection.

Dit initiatief bekijkt aan de hand van 21 maatschappelijke thema’s hoe het beleggingsbeleid van de verzekeraars in Nederland er uit ziet.

Dat de verzekeraars nog niet zo hoog scoren, is volgens projectleider Titus Bolten niet zo vreemd. “Toen we vijf jaar geleden voor de eerste keer het duurzaamheidsbeleid van de levensverzekeraars beoordeelden, was dat over de hele linie ook niet best.” Na gesprekken zijn er een aantal verbeteringen doorgevoerd. Dit is ook de verwachting voor de zorgverzekeraars.

‘Grote zorgverzekeraars niet duurzaam’
4 (80%) 1 stem