Veel mensen zijn deze dagen op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. Dit omdat ze hun dekking willen uitbreiden, een goedkopere zorgpolis willen, of om een andere reden niet tevreden zijn met hun huidige zorgverzekeraar. Niemand betaalt daarbij graag te veel voor zijn zorgverzekering. Daarom hierbij een overzicht van de goedkoopste zorgverzekering met vrije zorgkeuze voor de zorgverzekering 2019.

Vrije zorgkeuze

Hoewel alle basisverzekeringen hetzelfde zijn (de overheid bepaalt ieder jaar de dekking), zitten er toch verschillen in.

Zo maakt de zorgverzekeraar afspraken met zorgverleners (bijvoorbeeld ziekenhuizen en fysiotherapeuten) over de zorg. Hierdoor wordt het mogelijk voor de zorgverzekeraar om meer te controleren op kwaliteit van zorg. Het maken van die afspraken kost echter wel tijd (en dus geld).

Die afspraken noemen we gecontracteerde zorg. De overige zorg is niet-gecontracteerde zorg.

Bij naturapolissen (het overgrote deel van de polissen) heb je recht op een volledige vergoeding bij gecontracteerde zorg. Bij niet-gecontracteerde zorg betaal je zelf een deel van de kosten (10-20%) mee. Met een budgetpolis is dat bedrag nog iets meer.

Dan zijn er ook restitutiepolissen. Met een restitutie zorgverzekering kan je terecht bij elke zorgverlener, en krijg je een volledige vergoeding (tot marktconform tarief). Voor een groot deel van mensen is dit interessant, omdat ze dan altijd overal goed terecht kunnen. De restitutiepolissen zijn de polissen met vrije zorgkeuze.

Top 5

Hieronder de goedkoopste zorgverzekeringen met vrije zorgkeuze in 2019 met het verplichte eigen risico van 385 euro:

  1. ZEKUR Zorg Vrij: (€ 113,40)
  2. VGZ Eigen Keuze, via United Consumers: (€ 114,25)
  3. PMA Basis Vrij: (€ 116,25)
  4. OHRA, inclusief online korting: (€ 116,30)
  5. UMC (€ 116,43)

Daarnaast ook nog een eervolle vermelding voor de zorgverzekering van Ditzo. Die kost je € 109,95 per maand. Dit is echter een combinatiepolis. Zo’n polis is een combinatie tussen de natura- en restitutiepolis, en biedt daarom voor sommige zorg ook vergoedingen als een restitutiepolis.

Vergelijken

Bovenstaande verzekeringen zijn de goedkoopste bij het verplichte eigen risico. Een manier om zo’n verzekering nog goedkoper te krijgen, is om het eigen risico te verhogen. Of dit slim is voor jou, hangt af van je situatie.

Ook zal de goedkoopste zorgverzekering per persoon verschillend zijn. Mensen hebben immers andere wensen. Mocht je bijvoorbeeld aanvullend verzekerd willen zijn voor fysiotherapie of met een tandartsverzekering, dan zal het er weer wat anders uitzien.

Gebruik daarvoor onze zorgvergelijker. Hiermee kan je je zorgverzekering vergelijken, en vind je snel de beste zorgverzekering voor jou.