Home » Zorgverzekering 2019 » Eigen risico dit jaar op kijk of je nog iets vergoed kan krijgen

Eigen risico dit jaar op? Kijk of je nog iets vergoed kan krijgen

4 november, 2018|0 Reacties

Als je in 2018 al (een groot deel van) je eigen risico hebt verbruikt, is het misschien verstandig om nu eens te kijken of je nog iets kan declareren. Zodra je eenmaal 385 euro aan eigen risico in een jaar opgemaakt hebt, hoef je het daarna immers niet meer te betalen. Dit gaat op voor de dekking van de basisverzekering.

Wellicht heb je nog een bezoek aan het ziekenhuis staan voor een ingreep, of moet je nog orthopedische schoenen of een gehoorapparaat aanschaffen. Als je dit jaar al een deel van je eigen risico verbruikt hebt, kan het interessant zijn om de kosten nog te maken in 2018 in plaats van aankomend jaar.

Het eigen risico is het bedrag dat je betaalt als je gebruik maakt van je basisverzekering. De eerste kosten vallen voor eigen rekening. Denk daarbij aan ziekenhuiszorg of medicijnen. Sommige zorg, zoals huisartsenzorg, zijn uitgesloten van het eigen risico. Ook kinderen betalen dit niet.

Voorbeeld

Stel, je hebt dit jaar al voor 300 euro aan je eigen risico verbruikt, en je hebt nog orthopedische schoenen nodig. Voor deze orthopedische schoenen geldt overigens ook een eigen bijdrage (dat is iets anders dan het eigen risico).

Deze schoenen kunnen best prijzig zijn. Stel je moet daar 1000 euro voor betalen. Standaard is de eigen bijdrage (in 2018) hiervoor 138 euro. Dan blijft er nog (1000 – 138) 862 euro over aan kosten die eventueel vergoed kunnen worden. Als je dus al 300 euro aan eigen risico verbruikt hebt, moet je nog 85 euro bijbetalen voor de schoenen. Als je deze in het volgende jaar zou kopen, dan betaal je je maximale eigen risico. Het totaal zou dan 385 + 138 = 523 euro zijn.

Aanvullende verzekering

Ook is het goed om nog even te kijken naar je aanvullende verzekering. Misschien is er wel iets waarvoor je aanvullend verzekerd bent, en wat je zeker weet dat het eraan zit te komen. In dat geval kan je kijken of je dat dit jaar nog kan laten vergoeden. Misschien kan je dan volgend jaar zonder die aanvullende verzekering, en kan je extra besparen op je zorgverzekering.

Eigen risico dit jaar op? Kijk of je nog iets vergoed kan krijgen

Over de auteur: Guido

Dagelijks houd ik mij bezig met de veranderingen en nieuwe ontwikkelingen binnen de zorgverzekering. Met mijn kennis en kunde probeer ik deze informatie toegankelijk te maken voor de lezers van Vergelijkjezorgverzekering.nl.

Geef een reactie