De budgetpolis is onder verzekerden weer populairder geworden afgelopen jaar. Dit blijkt uit de Monitor Zorgverzekeringen van de Nederlands Zorgautoriteit (NZa).

Zo’n budgetpolis is een naturapolis met beperkende voorwaarden. Zo heb je minder keuze uit gecontracteerde aanbieders, en zal je meer zelf moeten bijbetalen bij niet-gecontracteerde zorgverleners.

Budgetpolis

De basisverzekering komt er in verschillende vormen als zorgpolis. Een daarvan is de budgetpolis.

Met een budgetpolis heb je minder keuze uit gecontracteerde aanbieders, en krijg je minder dan 75% (vaak tussen de 65 en 80%) als vergoeding bij zorg van een niet-gecontracteerde zorgverlener. Doordat de zorgverzekeraar met minder aanbieders contracten maakt, is de zorgpremie wel lager. Gemiddeld gezien zijn de budgetpolissen de goedkoopste zorgverzekering.

Stijging

De afgelopen jaren hebben we een sterke stijging gezien in het aantal polissen met beperkende voorwaarden. Zie daarvoor onderstaande grafiek.

Vooral in de jaren hiervoor was er dus een aanzienlijke stijging van het aantal verzekerden met een budgetpolis. Het gaat in 2018 om zo’n 2,3 miljoen verzekerden.

Waar de stijging vandaan komt, meldt de NZa in het rapport niet. Aannemelijk is natuurlijk dat dit door de lage kosten komt. Het kan goed zo zijn dat de verzekerden daar steeds meer op letten in verband met de stijgende zorgkosten.

Dezelfde kwaliteit

Eerder publiceerde de NZa al een rapport waaruit bleek dat de kwaliteit (en wachttijd) van een polis met beperkende voorwaarden hetzelfde was als een andere zorgpolis.

Wel is het belangrijk dat je kijkt en weet welke zorgaanbieders (in de buurt) een volledige vergoeding bieden, als je een budgetpolis overweegt. Hierdoor voorkom je dat je een lange reistijd hebt als je een zorgverlener zoekt.

Hoewel de polissen dus gemiddeld de laagste premie hebben, geldt dat niet voor alle polissen individueel. De NZa benoemt in de monitor daarom ook dat het goed is om kritisch te kijken naar de verzekering en deze te vergelijken. Vergelijken van de polissen kan met behulp van onze zorgvergelijker. Daar zullen na 12 november alle premies voor de zorgverzekering 2019 in staan, zodat je kan vergelijken.

Bron: NZa