Home » Zorgverzekering 2019 » Aanzienlijke kans op hogere premie zorgverzekering komende jaren

‘Aanzienlijke kans op hogere premie zorgverzekering komende jaren’

5 november, 2018|0 Reacties

Het is goed mogelijk dat de premie van de zorgverzekering flink kan gaan stijgen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarschuwt hiervoor in na aanleiding van de jaarlijkse ‘Monitor Zorgverzekeringen’.

Zo hebben de zorgverzekeraars de afgelopen jaren aanzienlijk veel geld uit hun reserves gehaald, om de premie lager te houden. Op lange termijn valt dit niet vol te houden. Daarom is de kans groot dat de zorgverzekering binnenkort een stuk duurder zal worden.

De toezichthouder stelt dat de zorgverleners en zorgverzekeraars afspraken met elkaar dienen te maken. Daardoor zou de stijging van de zorgkosten geminimaliseerd kunnen worden.

Reserves

De afgelopen jaren hebben de zorgverzekeraars veel van hun reserves ingezet om de zorgverzekering minder te laten stijgen. Hierdoor is de zogenaamde solvabiliteit (een ratio die aangeeft hoe financieel gezond een bedrijf is) gedaald van 160% in 2016 naar 140% in 2018. Dit is nog 40% boven het wettelijk minimum.

Zorgverzekeraars dienen een reserve aan te houden om onverwachte kosten te voorzien. Hierdoor zullen ze niet in de problemen raken als het bijvoorbeeld slecht gaat met de markt (denk aan de financiële crisis). En belangrijker, de verzekerden worden hiermee beschermd.

Polisaanbod

Verder heeft de NZa het onder anderen over het polisaanbod. De NZa is van mening dat het belangrijk is dat men zich verdiept in zijn polis, en goed nagaat of deze nog past bij de huidige wensen. Zo zou de verzekerden eens moeten checken bij welke zorgverleners ze allemaal terecht kunnen, en of ze voor sommige zorg dienen bij te betalen.

Als de verzekerden erachter komt dat zijn zorgverzekering niet meer zo goed past, dan is het verstandig om eens te vergelijken. Met behulp van onze zorgvergelijker kan je in een oogopslag zien of er een andere interessante zorgverzekering is om te kiezen.

Ook heeft de NZa nog wat te zeggen over zorgpolissen met dezelfde inhoud en collectiviteiten. Die zijn in principe onwenselijk, zeker als een collectiviteit inhoudelijk weinig toevoegt.

De NZa geeft aan de komende tijd weer te letten op de informatie die zorgverzekeraars geven aan de consument. Hierdoor zal de consument beter in staat zijn om een goede keuze te maken met betrekking tot de zorgverzekering 2019.

Bron: NZa Monitor Zorgverzekeringen

‘Aanzienlijke kans op hogere premie zorgverzekering komende jaren’

Over de auteur: Guido

Dagelijks houd ik mij bezig met de veranderingen en nieuwe ontwikkelingen binnen de zorgverzekering. Met mijn kennis en kunde probeer ik deze informatie toegankelijk te maken voor de lezers van Vergelijkjezorgverzekering.nl.

Geef een reactie