Vorig jaar ging de helft van de zorgkosten in Nederland naar de vijfenzestigplusser. In 2017 ging dat om 28 miljard euro voor de zorg van de ouderen. Zo maakt informatiecentrum Vektis bekend.

De grootste kostenpot van de ouderen was de langdurige zorg voor de ouderen. Hiervoor werd vorig jaar 11 miljard euro betaald. Ziekenhuiszorg volgt op een tweede plek met 8,4 miljard euro en wijkverpleging volgt op gepaste afstand op de derde plek met 2,8 miljard euro. Het informatiecentrum meldt dat de meeste ouderen minimaal vijf medicijnen gebruiken, waardoor kosten al snel oplopen.
Door deze kostenpost gebruiken ouderen gemiddeld voor 8650 euro aan zorg per persoon.

Verder benoemt Vektis dat 85-plussers zo’n 9 uur per week wijkverpleging krijgen. Van 65 tot 74-jarigen is dit 7 uur per week. Daarnaast heeft zo’n 14 procent van de ouderen last van astma of COPD, en heeft een vijfde van de ouderen tussen de 75 en 84 jaar last van diabetes.

Ouderen in Nederland

Ondertussen krijgen we ook steeds meer ouderen in Nederland. Zo behoort een op de vijf inmiddels tot de groep vijfenzestigplusser. Dat zijn zo’n 3,3 miljoen inwoners. Naar verwachting stijgt dat aantal naar een op vier in 2030.

Volgens Vektis hebben we ondertussen ook al ruim 2o00 honderdplussers, en zal dat aantal in de loop van de tijd ook alleen maar toenemen.

In Vaals is de grootste verhouding ouderen te vinden, 32 procent, gevolgd door Laren en Bergen. Urk, Almere en Utrecht hebben de minste ouderen, met 11 procent van de inwoners.