Iedereen weet wel weer dat het de tijd is van de zorgverzekeringen vergelijken. Zo halverwege december word je overspoeld door vergelijkingssites, verzekeraars en andere instanties om nog eens goed te kijken naar je zorgverzekering. Hoewel de premie volgend jaar iets stijgt, kan je als consument nog genoeg besparen. Zo is het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering bijna 400 euro per jaar, en gaven de ACM en NZa nog aan dat men gemiddeld 100 euro per jaar kan besparen.

Toch blijven de meeste mensen waar ze zitten. Ieder jaar stapt zo’n 6-7% van de Nederlanders over. Dit zijn vaak ook dezelfde mensen. Betekent dus dat heel veel mensen al jaren bij hun huidige zorgverzekeraar zitten. Het grootste gedeelte daarvan is collectief verzekerd. Zij krijgen een korting van de zorgverzekeraar omdat ze zich met een grote groep mensen verzekeren (bijvoorbeeld met het werk, sportclub of universiteit). De korting die je krijgt is natuurlijk leuk, maar wellicht kan je wel nog meer geld besparen. Een korting betekent namelijk niet meteen dat het ook de voordeligste keuze voor jou is.

Om te kijken of je geld kan besparen op je zorgverzekering, kan je je zorgverzekering vergelijken via de zorgvergelijker van vergelijkjezorgverzekering.nl. In drie snelle stappen kan je in een oogopslag zien of je nog kan besparen op je zorgverzekering voor 2018.

1. Filter de zorgverzekeringen

Wat wil je laten verzekeren voor 2018? Aan de hand van die vraag kan je bepalen welke filters je allemaal wilt toepassen op de vergelijking. Zo kan je beginnen met je huidige zorgverzekeraar. Zo zie je namelijk direct of je geld kan besparen bij een andere verzekeraar. Vul ook direct je geboortedatum in, om de vergelijking zo duidelijk mogelijk te hebben.

Daarna kan je bepalen wat je als eigen risico wilt hebben. Het verplichte eigen risico is 385 euro, maar dit kan je nog tot 885 euro verhogen. Een verhoging van het eigen risico betekent dat je zelf meer kosten moet betalen, voordat je zorgverzekeraar bijspringt. Met een verhoogd eigen risico wil de zorgverzekeraar wel korting geven op je premie.

Als je je eigen risico bepaalt hebt, kan je kijken naar de andere opties. Zo kan je kiezen voor de keuzevrijheid en hoe je de buitenlanddekking graag wilt hebben. Daarna kan je de aanvullende verzekeringen toevoegen. Daar kan je bepalen of je bijvoorbeeld voor fysiotherapie of de tandarts een extra vergoeding wilt hebben.

2. Vergelijken van opties

Na het instellen van de filters geeft de zorgvergelijker je een overzicht van zorgverzekeraars die aanbieden waar jij naar op zoek bent. Deze zijn gesorteerd op premie, van goedkoopste naar duurste. Als je je huidige zorgverzekeraar ook geselecteerd hebt, dan staat die altijd bovenaan.

Omdat de premie misschien niet het allerbelangrijkste voor je is, kan je nog onderling de verzekeringen vergelijken. Selecteer de zorgverzekeringen die je met elkaar wilt vergelijken, en druk op vergelijken linksonder. Zo opent er een scherm waar je de verzekeringen met de belangrijkste punten naast elkaar ziet staan.

Als je de vergelijking voltooid hebt, en dus een keuze gemaakt hebt, kan je naar de volgende (en laatste) stap. De overstap.

3. Overstappen

Als je weet welke zorgverzekering je wilt, kan je via de vergelijker doorklikken en kan je de zorgverzekering aanvragen in de veilige omgeving van de zorgverzekeraar zelf. Mocht je bijvoorbeeld nog vragen hebben, dan kan je die ook gelijk stellen aan de zorgverzekeraar.

Als het goed is, zijn de filters vanuit de vergelijking doorgegeven aan de zorgverzekeraar, en is de juiste zorgverzekering al voor je geselecteerd. Check dit wel altijd nog even goed! Daarna dien je een aantal gegevens in te vullen (NAW, BSN etc.) en zal de zorgverzekeraar alles in orde maken. Ook de overstap zullen zij regelen. Je hoeft bijvoorbeeld niet zelf je zorgverzekering bij de oude zorgverzekeraar op te zeggen. Zo simpel is je zorgverzekering vergelijken 2018.