Nu de zorgverzekeraars hun premie voor 2018 bekend hebben gemaakt (kijk hier voor een overzicht) is het mogelijk om de zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Veel zorgverzekeraars hebben aangegeven voor 2018 een hogere premie te rekenen dan in 2017. Gemiddeld ligt de zorgpremie 2,15 euro per maand (25,80 euro per jaar) hoger dan vorig jaar. Dit is wel een stuk minder dan wat de overheid verwachtte tijdens de bekendmaking van de rekenpremie tijdens Prinsjesdag. Daar ging men nog uit van een toename van zo’n 6 á 7 euro per maand (72-84 euro per jaar).

Onderling verschillen de premies van de basiszorgverzekeringen nog wel veel van elkaar. De goedkoopste zorgverzekering (bij 385 euro eigen risico) heb je voor 93,85 euro per maand bij Zekur. De duurste zorgverzekering (bij 385 euro eigen risico) vind je bij de Amersfoortse voor 125,50 euro per maand. Dat betekent dus een verschil van 31,65 euro per maand, of 379,80 euro op jaarbasis!

Verschillende polissen

In Nederland hebben we in feite drie verschillende soorten polissen. Dit zijn de budget-, natura- en restitutiepolis. Daarnaast is er ook nog een combinatiepolis, welke een samenvoeging is van de natura- en restitutiepolis. Hoewel de basisverzekeringen dezelfde zorgkosten vergoeden, zijn er wel verschillen wat het grote premieverschil deels verklaart.

Het verschil zit hem namelijk in de ziekenhuizen en andere instanties waar je terecht kan en een vergoeding krijgt. Zorgverzekeraars en zorgverleners (denk aan ziekenhuizen, fysiotherapeuten, etc.) maken afspraken met elkaar over de zorg(kosten). Mochten die twee afspraken daarover met elkaar hebben, dan spreken we van gecontracteerde zorg. Zorgverleners die geen contract hebben, behoren tot de niet-gecontracteerde zorgverleners.

Bij een budgetpolis zal de verzekeraar weinig afspraken hebben, om zo extra kosten te dekken en de premie laag te houden. Hierdoor heb je niet altijd vrije keuze voor een ziekenhuis om naartoe te gaan. De vergoeding die je krijgt via niet-gecontracteerde zorgverleners ligt vaak ook lager (bijvoorbeeld 60% van totaal)

Een naturapolis is alweer wat uitgebreider dan de budgetpolis, en biedt vaak wel vrije zorgkeuze uit ziekenhuizen (check dit altijd wel goed!). Ook ligt de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg vaak iets hoger (bijvoorbeeld 70%).

De restitutiepolis is een polis met vrije keuze. Je krijgt dus overal een (marktconforme) vergoeding, ook als je naar niet-gecontracteerde zorgverleners gaat.

Toch kan het handig zijn om de onderlinge premies te vergelijken.

Budgetpolis premieverschil

Tussen de budgetpolissen zit immers ook nog aardig wat verschil in premie. De goedkoopste krijg je voor 93,85 euro per maand (via Zekur). De duurste budgetpolis kost 112,15 euro per maand (via CZ). Dat is nog een verschil van 18,30 euro per maand, of 219,60 euro per jaar!

Let bij het vergelijken van de budgetpolissen wel goed op de gecontracteerde zorgverleners. Je kan wel de goedkoopste kiezen, maar als de gecontracteerde ziekenhuizen vervolgens ver weg zitten, hoeft dat niet altijd de beste keuze te zijn.

Naturapolis premieverschil

Ook bij de pure naturapolissen is er nog een premieverschil te ontdekken tussen de polissen. Van deze soort verzekeringen is de goedkoopste te vinden bij Bewuzt voor 101,35 euro per maand. De duurste vind je bij OZF, Pro Life en Zilveren Kruis, allen voor 119,45 euro per maand. Dat is een verschil van 18,10 euro per maand, of 217,20 euro per jaar!

Restitutiepolis premieverschil

Bij de restitutiepolis (met vrije keuze) zijn de verschillen ongeveer net zo groot als bij de budget- en naturaverzekering. Zo is de goedkoopste restitutiepolis voor 107,95 euro per maand te vinden bij OHRA. De duurste restitutiepolis is van de Amersfoortse voor 125,50 euro per maand. Dit is een verschil van 17,55 euro per maand, of 210,60 euro per jaar!

Als we de combinatiepolissen ook nog meerekenen bij de restitutiepolis, dan is Ditzo met 102,95 euro per maand de goedkoopste (5 euro per maand goedkoper dan OHRA).

Zorgverzekering 2018 Vergelijken

Er is dus nog een groot verschil te vinden in premie per (basis)zorgverzekering. Daarom kan het vergelijken van de zorgverzekeringen lonen. Omdat de dekking van de basisverzekering voor elke zorgverzekeraar gelijk is (deze wordt vastgelegd door de overheid), is het vergelijken puur op premie mogelijk (let wel op de gecontracteerde zorg, vooral bij de budgetpolissen). Voor de aanvullende verzekeringen zal dit anders zijn, omdat de zorgverzekeraar daar zelf de inhoud van mag bepalen.

Je zorgverzekering vergelijken via de zorgvergelijker van vergelijkjezorgverzekering.nl kan je makkelijk en snel doen. Aan de hand van een aantal filters kan je de ideale verzekering vinden én vergelijken tegen je huidige zorgverzekeraar. Zo kan je snel bepalen of je geld kan besparen op de zorgverzekering 2018.