Home » Zorgverzekering 2018 » Verlaag eigen risico zorgverzekering met 210 euro

‘Verlaag eigen risico zorgverzekering met 210 euro’

23 August, 2017|0 Comments

Patiëntenfederatie Nederland pleit in een open brief aan de zorgverzekeraars van Nederland dat het verplichte eigen risico met 210 euro verlaagd moet worden voor de zorgverzekering 2018, naar 175 euro. Zorgverzekeraars zouden niet moeten wachten op een nieuw kabinet waarin het eigen risico wellicht aan de orde komt, maar het heft in eigen hand nemen.

Verkiezingsprogramma

Gedurende de Tweede Kamer verkiezingen aan het begin van dit jaar, maakten veel partijen (de ruime meerderheid) zich sterk om wat aan het eigen risico te doen. De ideeën over wat er moest gebeuren, liepen wel uiteen. Waar de ene partij graag het hele eigen risico zag verdwijnen, waren er andere partijen die enkel een verlaging zagen zitten en andere die het eigen risico bijvoorbeeld inkomensafhankelijk wilden maken. Wel was het zo dat de ruime meerderheid wel wat aan het eigen risico wou doen.

Tot dusver is er van die veranderingen weinig sprake, zeker ook omdat de formatie van een nieuw kabinet op zich laat wachten. Daarom vraagt de Patiëntenfederatie Nederland nu aan de zorgverzekeraars om zelf stappen te nemen.

De overheid gaat over de hoogte van het eigen risico, en zorgverzekeraars kunnen dit niet zomaar verlagen. Daarom vraagt de federatie om slechts 175 euro van de 385 euro aan de verzekerden vragen, en het resterende bedrag voor eigen rekening nemen.

In hoeverre dat kan, is ook nog bedenkelijk. Zorgeconoom Marcel Canoy van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) reageert daarop in de Volkskrant, “Als zorgverzekeraars dat afspreken, is sprake van een kartel. Dat mag niet.” Daarnaast lijkt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ook niet enthousiast te worden van het voorstel, ‘De Patiëntenfederatie weet heel goed dat wij het wettelijk verplichte eigen risico niet zomaar kunnen verlagen. Dit is onrealistisch’, laat een woordvoerder weten.

Stijging zorgpremie

Een verlaging van het eigen risico, hoe die/of die er ook komt, zal waarschijnlijk wel tot een verhoging van de zorgpremie zorgen. Het geld wat betaald werd voor het eigen risico moet immers ergens vandaag komen. Een verlaging van het eigen risico met 210 euro zoals voorgesteld door de Patiëntenfederatie Nederland kost zo’n 2,2 miljard euro.

Eerder gaven DSW en Achmea ook al te kennen dat een verhoging van de zorgpremie voor 2018 onvermijdelijk was. Het lijkt er dus op dat men in 2018 ook weer meer zal betalen voor de zorgverzekering.

‘Verlaag eigen risico zorgverzekering met 210 euro’
4 (80%) 1 vote

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.