Door over te stappen van zorgverzekering kan je op jaarbasis 100 euro besparen, aldus de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlands Zorgautoriteit (NZa) in een rapport. Dit gaat over het overstappen van basisverzekering. Volgens het rapport betalen 75% van de Nederlanders te veel voor de zorgverzekering.

Oproep toezichthouders

De toezichthouders (ACM en NZa) roepen de consument op om het aanbod minstens te bekijken en te vergelijken. Dit zou je kunnen doen met onze zorgvergelijker. Door over te stappen zou dit ook voor dynamiek in de markt zorgen, en dat zou ook de zorgverzekeraars weer wat scherper houden.

Elk jaar stapt zo’n 6-7% van de Nederlanders over (wat neerkomt op ongeveer 1 miljoen personen). De ACM en NZa denken dat consumenten nog te bang zijn om over te stappen, omdat ze vervolgens niet dezelfde zorgvergoeding kunnen krijgen. In het rapport concluderen ze dat deze angst ongegrond is.

Let op met zomaar overstappen

De ACM en NZa melden wel dat het niet aan te raden is om altijd maar te kiezen voor de goedkoopste verzekering. Zo zullen de voorwaarden van de goedkoopste verzekeraars waarschijnlijk wat meer beperkt zijn. Denk daarbij aan de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg of de keuzevrijheid van zorgverleners.

Zo kan het zijn dat je na een ziekenhuis bezoek tot wel 35% van de kosten zelf dient te betalen, omdat je (budget)polis geen contract heeft met het desbetreffende ziekenhuis. In onze vergelijker is te zien met welk percentage zorgverleners de zorgverzekeraar een afspraak heeft gemaakt. Voor de specifieke informatie daarover kan je op de site van de verzekeraar zelf terecht.

Toch overstappen?

Overstappen zou je toch wel zo’n 100 euro op jaarbasis kunnen besparen. In het meest gunstige geval kan je voor de zorgverzekering 2018 wel 380 euro besparen (hoogste vs. laagste premie)! Als je nog wilt overstappen, heb je tot en met 31 december middernacht de tijd. Je nieuwe zorgverzekeraar zal je oude zorgverzekering opzeggen. Veel mensen wachten vaak tot het laatste moment (de dagen na kerst zijn het drukst), maar je kan het ook prima nu al regelen.