Deze weken zijn veel Nederlanders op zoek naar een zorgverzekering voor 2018. Dit omdat de premie lager kan, een andere zorgverzekering meer dekking biedt, omdat je niet tevreden bent met je huidige zorgverzekeraar of je kijkt gewoon rond naar wat mogelijk is. Iedereen staat in principe vrij om over te stappen van zorgverzekeraar gedurende deze laatste weken van het jaar. In principe iedereen, want als je over een betalingsachterstand beschikt kan dat helaas niet.

Mocht je momenteel te maken hebben met zo’n betalingsachterstand voor je zorgverzekering, maar wil je toch overstappen? Dat kan alleen als je deze achterstand voor 31 december hebt weggewerkt.

Betalingsregeling met zorgverzekeraar

Het kan zijn dat je een betalingsregeling met je zorgverzekeraar overeengekomen bent, die nog doorloopt tot ergens in 2018. Ook dan zal het helaas niet mogelijk zijn om de overstap naar een nieuwe zorgverzekeraar te maken. Voordat je die overstap kan regelen, dien je eerst schuldvrij te zijn bij je huidige zorgverzekeraar.

Eigen risico regeling

Het kan ook zijn dat je nog achterstand hebt op de betaling van je eigen risico. In dat geval is het wel mogelijk om de overstap naar een andere zorgverzekering in 2018 te maken.

Als je overstapt betekent dat overigens niet dat je het openstaande bedrag niet meer hoeft te betalen, die zal je alsnog gewoon bij de oude zorgverzekeraar moeten voldoen.

Wanbetalers

Als je een betalingsachterstand hebt van meer dan zes maanden, dan wordt je opgegeven als wanbetaler. In Nederland hebben we zo’n 300.000 wanbetalers, al is dat in de afgelopen jaren wel wat afgenomen.

Als wanbetaler ben je aangemeld bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor), en blijf je verzekerd met de basisverzekering. Wel betaal je daarvoor een hogere premie, de bestuursrechtelijke premie. In 2017 bedraagt deze verhoogde premie € 134,38 per maand. Ook bij deze regeling zal het niet mogelijk zijn om de overstap te maken van zorgverzekering.

Overstappen

Je kan dus enkel overstappen van zorgverzekering indien je geen betalingsachterstand hebt bij je zorgverzekeraar (eigen risico uitgesloten).

Mocht je willen kijken hoeveel je kan besparen door over te stappen, vul dan je gegevens in bij onze zorgvergelijker.