Een zorgverzekeraar heeft de mogelijkheid om je te weigeren voor een specifieke zorgverzekering vanwege ‘medische acceptatie’. Veel mensen zouden daarom niet over durven te stappen, omdat je bang zijn dat ze geweigerd worden bij de nieuwe zorgverzekeraar. Maar is die angst wel terecht? Vaak is het namelijk wel zo dat je geaccepteerd wordt. Voor de basisverzekering helemaal, daarbij geldt een acceptatieplicht. Geen enkele zorgverzekeraar mag je weigeren voor de basisverzekering. Hoe het met de rest zit, lees je in dit artikel.

Acceptatieplicht

Zoals gezegd is er de zogenaamde acceptatieplicht voor de basisverzekering. De zorgverzekeraar mag bij wet niemand weigeren voor een basisverzekering op basis van: geslacht, leeftijd, gezondheid of medische geschiedenis.

Er zijn wel uitzonderingen op de regel:

  • Als je een betalingsachterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar, mag je niet overstappen (en kan de nieuwe zorgverzekeraar je dus ook niet accepteren).
  • Als je als aanvrager geen recht hebt op een Nederlandse zorgverzekering (bv als je enkel hier studeert, en daarbij niet aan het werk bent).

Hoe zit het dan met medische acceptatie?

De medische acceptatie geldt bij sommige verzekeraars enkel voor zeer uitgebreide aanvullende verzekeringen. Denk daarbij aan 36 vergoedingen voor fysiotherapie, of zeer uitgebreide tandartsverzekeringen.

Mocht de verzekeraar medische acceptatie toepassen, dan dien je vaak een gezondheidsverklaring in te vullen. Op basis van die verklaring kan de zorgverzekeraar bepalen om je te accepteren of te weigeren. Overigens gebeurt de medische acceptatie in de laatste jaren steeds minder, er zijn nog een select aantal verzekeraars die medische selectie toepassen.

In onze zorgvergelijker is overigens ook duidelijk te zien of de verzekeraar medische acceptatie hanteert, of dat je direct geaccepteerd wordt. Zie onderstaand voorbeeld:

medische-acceptatie-zorgvergelijker