IptiQ nieuwe zorgverzekeraar in 2018

6 July, 2017|0 Comments

Sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 is er nog niet eerder een nieuwe zorgverzekeraar toegetreden tot de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt. Per 2018 verandert dat, met de komst van IptiQ. IptiQ is een dochter van Swiss Re en zal als risicodrager optreden voor Promovendum, National Academic en Besured, die eerste allen onder VGZ vielen. Vooralsnog lijkt IptiQ nog niet met een eigen label te komen.

Concurrentie toename

Dat er een nieuwe zorgverzekeraar op de markt komt, kan alleen maar goed nieuws zijn voor de verzekerden. Met een nieuwe organisatie als IptiQIptiQ zal de concurrentie op de zorgmarkt toenemen. IptiQ zou het ‘gesloten bolwerk’ willen doorbreken.

De laatste tijd kreeg het huidige zorgstelsel steeds meer te maken met kritiek op de concurrentie. Oorspronkelijk was het bedoeld om meer concurrentie te creeëren, maar dat lijkt volgens o.a. de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en minister Schippers niet helemaal te gebeuren. Dat bleek onlangs ook al uit een nieuw onderzoek.

Over IptiQ

IptiQ is gevestigd in Luxemburg en actief in onder andere Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Behalve zorgverzekeringen biedt het bedrijf ook andere financiële producten zoals overlijdensrisicoverzekeringen aan. Het moederbedrijf van IptiQ, Swiss Re, is wereldwijd de nummer twee als herverzekeraar. IptiQ beweert daarmee dat het een financieel sterke organisatie is met veel kennis en een goede reputatie op het gebied van innovatie.

Veel meer kon IptiQ nog niet vertellen over deze overname. Aan het Financieel Dagblad laat een woordvoerder van Swiss Re weten dat de komende dagen meer duidelijkheid geschept kan worden.

Eerdere pogingen

Er is als eens eerder een poging geweest om een nieuwe zorgverzekeraar toe te laten treden tot de Nederlandse markt, maar tot op heden zonder succes. In 2015 was Anno2012 bijna een nieuwe zorgverzekeraar. Hoewel ze met moeite een verguning van De Nederlandsche Bank kregen, lukte het destijds niet om o.a. de minimale grens van 10.000 verzekerden in het eerste jaar te halen. Na vier jaar voorbereiding, werd daarom gestopt met Anno2012.

Een ander initiatief komt van Buurtzorg-oprichter Jos de Blok. Het oorspronkelijke idee was om per 2017 van start te gaan met een nieuw zorglabel: Zorgeloos care. Om te starten in 2017 bleek iets te ambitieus. Er zal meer tijd uitgetrokken moeten worden voor onderhandelingen met toezichthouders, ministeries en zorgaanbieders. In 2018 hoopt de Blok Zorgeloos care te lanceren, al is daar verder nog geen informatie over.

IptiQ nieuwe zorgverzekeraar in 2018
4 (80%) 1 vote

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.