‘Eigen risico van 150 euro voor ziekenhuisbehandeling’

25 August, 2017|0 Comments

Als het aan de Vereniging van Ziekenhuizen (VNZ) ligt, wordt het eigen risico een stuk eenvoudiger. Zo zouden de patiënten voor veel eenvoudige behandelingen in het ziekenhuis een bedrag van 150 euro betalen aan eigen risico. Momenteel bedraagt het eigen risico 385 euro.

De voorzitter van VNZ, Yvonne van Rooy, komt met dit plan via een opiniestuk in het Nederlands Dagblad.

Hoewel de afschaffing volgens de VNZ onwenselijk is, kan het wel een stuk eenvoudiger. Bijvoorbeeld door veel eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een lager eigen risico te geven. Momenteel zitten de patiënten volgens van Rooy vaak lang te wachten op de nota, en zijn zich er niet geheel van bewust wat de kosten precies zijn. Daardoor kan het een nog vervelendere kostenpost zijn.

Het idee waar de VNZ mee komt, is om de ziekenhuizen een lijst op laten stellen van eenvoudige behandelingen (denk daarbij aan een röntgenfoto maken of bloed prikken), en daar een maximaal bedrag van 150 euro aan eigen risico over te factureren. Ook als de kosten eigenlijk hoger liggen. Als de behandeling goedkoper is, dan zal men ook niet aan die 150 euro komen, en dus minder betalen.

Voorbeeld

Als voorbeeld kan je een behandeling moeten ondergaan, bijvoorbeeld een hoofdwond die gehecht moet worden in het ziekenhuis. Dit kan je doen in Ziekenhuis X waar het 180 euro kost, of bij ziekenhuis Y waar de kosten 223 euro bedragen. Met het maximale eigen risico van 150 euro betaal je in dat geval bij beide ziekenhuizen hetzelfde bedrag. Als je binnen 120 dagen een vervolgafspraak hebt, zal er dan ook geen extra eigen risico opgeteld worden.

Mocht je echter na het hechten van de hoofdwond in bovenstaand voorbeeld nog eens naar het ziekenhuis moeten voor een andere (ongerelateerde, eenvoudige) behandeling, dan wordt er nogmaals een bedrag van 150 euro in rekening gebracht. Vervolgens blijft er nog 85 euro over van de 385 euro van het totale eigen risico.

Kosten

De kosten voor zo’n wijziging zouden zo’n 15 miljoen euro op jaarbasis zijn. Dat kan nog verschillen, aangezien dat sterk afhangt van de behandelingen waarvoor dit zou gelden.

De NVZ geeft wel aan dat de zorgverzekeraars positief op het plan reageren. Het is echter niet zozeer aan de zorgverzekeraars om zo’n verandering door te voeren, maar aan de politiek. Er is dus een stelselwijziging nodig om bovenstaand plan werkelijkheid te maken.
Hoewel de NVZ voor een plan als bovenstaand is, is het tegen de afschaffing. Het eigen risico zou immers ”een te belangrijke pijler onder de solidariteit van ons zorgstelsel om bij het grofvuil te worden gezet”.

Eerder kwam de Patiëntenfederatie Nederland ook al met een plan om het eigen risico aan te passen. In dat geval ging het om een verlaging naar 175 euro per persoon.

‘Eigen risico van 150 euro voor ziekenhuisbehandeling’
4 (80%) 1 vote

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.